Ukrajinský parlament obvinil Tymošenkovú z vlastizrady

SITA
20.3.2012 16:43

Ukrajinský parlament v utorok obvinil uväznenú expremiérku Juliju Tymošenkovú z vlastizrady, ktorej sa dopustila pri podpise nevýhodnej zmluvy s Ruskom o predaji plynu v roku 2009.

Ukrajinský parlament obvinil Tymošenkovú z vlastizrady
SITA

Súd už v tomto prípade uznal Tymošenkovú vinnou zo zneužitia právomocí a odsúdil ju na sedem rokov väzenia. Poslanci dnes odsúhlasili zistenia parlamentnej vyšetrovacej komisie, podľa ktorej bolo konanie expremiérky vlastizradou. Kontrakt totiž značne zvýšil cenu plynu dovážaného z Ruska, čo parlament posúdil ako "konanie v prospech cudzieho štátu".

Dôvodom bolo, že Tymošenková podľa poslancov dlžila Rusku vyše 400 miliónov dolárov (303 mil. eur) a hrozilo jej tam trestné stíhanie.Tymošenkovú odsúdili na sedem rokov väzenia za prekročenie právomocí, keď v roku 2009 ako premiérka uzavrela nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Bývalá ministerská predsedníčka vinu odmieta.

Podľa rozsudku spôsobila štátnej pokladnici škodu vo výške 1,5 miliardy hrivien (139 mil. eur). Západ proces kritizoval ako politicky motivovaný. Expremiérka podala sťažnosť na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok