Maďarsko chce posilniť hranice so Srbskom, pomôcť má ďalší plot

TA3 TASR
23.2.2017 21:42

Maďarská vláda rozhodla o posilnení ochrany hraníc, v rámci ktorej vyčlení financie na výstavbu druhej línie zábran na južných hraniciach so Srbskom. Podľa spravodajského servera hirado.hu o tom informoval v Budapešti minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Náklady na výstavbu oplotenia podľa správy dosiahnu 38 miliárd forintov (123,6 milióna eur). Dôvodom posilnenia hraničnej línie je podľa Lázára očakávaný tlak zo strany ilegálnych migrantov v roku 2017. Súčasťou projektu je vybudovanie viacerých hotspotov pri hraniciach, kde budú pracovníci Úradu pre občianstvo a prisťahovalectvo preberať od cudzincov žiadosti o azyl.

V prvej etape vybudujú túto infraštruktúru s kapacitou 400 ľudí.
Minister dodal, že terajších 600 žiadateľov, ktorí sú umiestnení v otvorených, prípadne uzatvorených táboroch, premiestnia do prihraničných hotspotov. Maďarsko vlani v septembri dokončilo na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom plot, ktorého výstavba trvala len zhruba dva mesiace.

Existujúcu pohraničnú bariéru preventívne posilní ešte druhá, mohutnejšia línia oplotenia. Protimigračná bariéra stojí už aj na maďarsko-chorvátskych hraniciach a Budapešť avizovala plány aj na výstavbu plota na hraniciach s Rumunskom. Drôtené zábrany sú rozmiestnené i v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós-Pince.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok