Podnikateľ plánoval únos poslanca, muža chcel oslepiť a zmrzačiť

TA3 ČTK
23.2.2017 17:19

Ľudia, ktorí v Odese organizovali únos ukrajinského poslanca Oleksija Hončarenka, mali v úmysle zákonodarcu oslepiť a zmrzačiť. Oznámil to oblastný prokurátor Oleh Žučenko.

Podnikateľ plánoval únos poslanca, muža chcel oslepiť a zmrzačiť
TASR/Vladimir Benko

Muž je v bezpečí

O poslancovom zmiznutí informovali ukrajinské médiá. Správa o únose bola ale podľa odeského serveru Dumskaja úmyselne plná dezinformácií a tiež dohodnutá s prokuratúrou, aby mohol byť chytený objednávateľ zločinu. Hončarenko je podľa prokurátora teraz v bezpečí.

Hončarenko je zástupcom šéfa poslaneckého klubu vládnej strany Blok Petra Porošenka. Jeho únos podľa prokurátora zosnoval miestny politik a podnikateľ, ktorý chcel "poslancovi spôsobiť ťažkú ​​ujmu na zdraví: poliať mu tvár kyselinou, oslepiť ho a zlámat kolenné jabĺčka."

Vinníka sa nepodarilo potrestať

Agenti tajnej služby SBU ho zatkli aj s dvoma spoločníkmi skôr, než svoje plány uskutočnili. Motívom podľa prokurátora bola zrejme pomsta za syna, ktorý zahynul spolu s ďalšími aktivistami pri požiari v Odeskom Dome odborov 2, mája 2014. Požiar prepukol po stretoch proruských bojov s ukrajinskými radikálnymi nacionalistami. O život prišlo 48 ľudí, prevažne proruských aktivistov. Tragédiu sa dodnes nepodarilo objasniť a vinníkov potrestať.

Tridsaťšesťročný Hončarenko bol pred takmer dvoma rokmi zadržaný v Moskve a vypočúvaný v súvislosti s údajným podielom na podpaľačskom útoku v Odese z mája 2014. Po niekoľkohodinovom výsluchu bol prepustený a mohol sa vrátiť do vlasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok