Po výbuchoch v moravských strojárňach hlásia najmenej 19 zranených

TA3 TASR
23.2.2017 14:18

V strojárňach v meste Polička v okrese Svitavy na západnej Morave došlo k niekoľkým výbuchom pravdepodobne trhaviny. Podľa aktualizovaných informácií utrpelo zranenia 19 ľudí vrátane niekoľkých hasičov.

V Poličke a evakuovali bytovky

Česká polícia po sérii výbuchov uzavrela oblasť okolo areálu strojární v českom meste Polička. Ide o zónu do vzdialenosti približne 1800 metrov od firmy. Informovala o tom česká spravodajská stanica ČT24 s odvolaním sa na hovorkyňu krajskej polície Hanu Kaizarovú a starostu Poličky Jaroslava Martinů.

Polícia uviedla, že v strojárňach naďalej trvá nebezpečenstvo výbuchu. Úrady nariadili evakuáciu obyvateľov z okolitých bytoviek na najmenej jednu noc. Polícia takisto uzavrela dve prístupové cesty. "Žije tam asi šesťdesiat až osemdesiat ľudí, je tam bytový dom a asi štyri domčeky," povedal starosta.

Areál sa nachádza v miestnej časti Poličky, nazvanej Borina. V jednej z hál sa dnes odohrala séria výbuchov. Prvá explózia sa ozvala o 11.20 h, nasledovalo niekoľko ďalších. Na miesto zamierili sanitky z celého regiónu. Traja ľudia utrpeli vážne popáleniny a podľa krajskej záchrannej služby sú v ohrození života. Medzi zranenými sú aj štyri hasiči.

Je izolovaný od ostatných

Podľa firmy došlo k mimoriadnej udalosti na lise na lisovanie trhavín. Pracovníkov z objektu evakuovali okamžite ešte pred príchodom hasičov. "Následný požiar haly spôsobil ďalšie výbuchy materiálu," uviedol štatutárny riaditeľ Petr Němec.

Podľa polície už je väčšina zranených v nemocniciach. Výbuchy síce zatiaľ ustali, nebezpečenstvo ale stále trvá. Podľa hasičov objekt s trhavinami ďalej horí, ale je izolovaný od ostatných.

"Objekt monitorujeme z bezpečnej vzdialenosti, zvrchu ho kontroluje policajný vrtuľník. Budeme čakať, až to vyhorí," povedal námestník riaditeľa krajských hasičov Aleš Černohorský. Ako dlho to bude trvať, nemožno podľa neho odhadnúť, hlavné slovo budú mať pyrotechnici a polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok