Kiska navštívil Liptov, vyzdvihol turistický potenciál regiónu

TA3 TASR
23.2.2017 13:15

Prezident Andrej Kiska zavítal do liptovského regiónu. Po stretnutí s primátorom Liptovského Miukuláša Jánom Blcháčom vyhlásil, že Liptov má v sebe nesmierne veľa potenciálu.

Diskutoval o miestnych problémoch

Dodal, že región má asi najlepšie lyžiarske stredisko na Slovensku, má najväčšiu vodnú nádrž Liptovskú Maru, je tu najväčší vodný park. Všetko to má obrovské využitie v cestovnom ruchu. "Liptov je po celom Slovensku známy aj svojimi úžasnými ľuďmi so svojím prízvukom, so svojou rázovitosťou, ktorí sú výrazní a máme ich radi na celom Slovensku. Ja som veľmi rád, že Liptákov mám aj u nás v paláci. To, že je niekto z Liptova je vidieť, počuť, ale hlavne cítiť aj na jeho srdci a na jeho práci," ďalej uviedol.

Na stretnutí s primátorom diskutoval Kiska o nezamestnanosti, cestovnom ruchu, dopravnej infraštruktúre ale aj o zdravotníctve. "Dotkli sme sa dôležitej otázky výstavby mosta ponad rieku Váh v súvislosti s prekládkou železničnej trate, ktorá víri v meste. Potrebujeme vybudovať rýchlejšiu železnicu na celom Slovensku a toto je jeden z úsekov, kde proces spomaľuje napríklad aj petícia občanov. Tiež sme sa rozprávali o vyľudnených centrách miest. Vybudovaním obchodných centier v okrajových častiach sa nám stráca život z centra. Mestá zívajú prázdnotou a treba intenzívne uvažovať, ako ten život dostať naspäť do srdca mesta," upozornil Kiska.

Primátor ocenil úprimný záujem

Primátor Liptovského Mikuláša ocenil, že prezident prejavil úprimný záujem o vývoj cestovného ruchu v meste. "Chceme sa stať hlavným mestom turizmu a myslím, že to je jeden z ťažiskových pilierov našej budúcnosti. Prezidentovi sa táto myšlienka páčila a vyzdvihol naše snahy v tomto smere. S cieľom oživiť centrum mesta sme založili občianske združenie Živé námestie, ktoré hľadá rôzne formy, ako ľudí prilákať do centra. Zaviedli sme aj citybus, ktorý priváža ľudí z Jasnej do mesta, kde je pre nich pripravený program. Tiež sa zaujímal o modernizáciu železničnej trate formou prekládky. Pokiaľ nám v tomto smere pomôže, napríklad položením otázky ministrovi dopravy, nášmu regiónu to veľmi prospeje," skonštatoval Blcháč.

Prezident SR v Liptovskom Mikuláši navštívil aj Gymnázium M. M. Hodžu, kde diskutoval s vedením školy a so študentmi. Na starej evanjelickej fare sa stretne s predstaviteľmi cirkví. Popoludní sa zoznámi s Akadémiou ozbrojených síl generála M. R. Štefánika a prezrie si simulačné centrum, navštívi Aquapark Tatralandia, kde sa stretne so zástupcami cestovného ruchu v regióne a na záver svojho pracovného výjazdu zavíta na vodné dielo Liptovská Mara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok