Odmäk zvyšuje hladiny riek, v obci na Zemplíne hrozí povodeň

TA3 TASR
23.2.2017 10:04

Pomaly prichádza jar a s ňou aj topiaci sa sneh, ktorý robí v niektorých častiach krajiny poriadne problémy. Hydrológovia vydali na juhovýchodnom a severnom Slovensku protipovodňové výstrahy.

Voda zaliala okolité polia

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili ráno v obci Michaľany v okrese Trebišov. Nahromadené ľadové kryhy na rieke Roňava sťažili prietok vody, ktorá stúpala aj následkom zrážok a roztopeného snehu.

ronava-povoden-lad-005407374_0a000002-ed46-3e98.jpg

"V koryte rieky sa nahromadili ľadové kryhy, rieka sa následne vybrežila a zaliala okolité polia. V týchto chvíľach sú na mieste naši zamestnanci s technikou, ktorí tento ľad zmenšujú a vyberajú. Keďže už je po kulminácii, očakávame, že situácia sa v popoludňajších hodinách ustáli," informoval novinárov Marián Bocák z referátu komunikácie Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Vodohospodári nasadili na odstraňovanie ľadových krýh tzv. kráčajúci bager a ďalší stroj UDS. Ak by sa ľadové kryhy ďalej kopili pri miestnom moste, hrozilo by zaplavenie väčšej časti územia, nielen okolitých polí.

Pomáhala technika

Z hľadiska hrozby povodní je podľa SVP najkritickejší úsek práve na Roňave v Michaľanoch. Ako informoval SVP, k vyhláseniu tretieho stupňa povodňovej aktivity došlo v obci o 6.00 h.

Hladina rieky podľa meraní Slovenského hydrometeorologického ústavu stúpla od polnoci do 9.00 h, kedy došlo ku kulminácii o 232 centimetrov. Výška hladiny bola vtedy 294 centimetrov, o 14.00 h mala 290 centimetrov.

Úroveň hladiny zodpovedajúcu druhému stupňu povodňovej aktivity namerali na poludnie aj v Zemplínskom Branči na toku Chlmca. Ľadové bariéry odstraňovali vodohospodári za pomoci techniky aj v obciach Slivník a Kalša, taktiež v Trebišovskom okrese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok