Merkelová má podiel na smrti ženy exkancelára Kohla, tvrdí jeho syn

TA3 ČTK
22.2.2017 19:04

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prispela k šestnásť rokov starej samovražde chorej ženy bývalého kancelára a svojho mentora Helmuta Kohla, vyhlásil v rozhovore pre denník Die Zeit najstarší syn manželov Kohlových Walter.

Merkelová má podiel na smrti ženy exkancelára Kohla, tvrdí jeho syn
SITA/AP

Stará kauza sponzorských darov

Podľa Waltera Merkelová svojmu spolustraníkovi Kohlovi a jeho rodine ublížila, keď sa pred 18 rokmi údajne podlým spôsobom zachovala počas škandálu so sponzorskými darmi pre Kresťanskodemokratickú úniu. Merkelová, ktorú vtedy prezývali "Kohlove dievčatko", vraj v rámci mocenského boja v CDU zradila aj svoju priateľku Hannelore Kohlovú.

"Pre mňa má pani Merkelová nie nevýznamný podiel na smrti mojej matky," vyhlásil Walter Kohl. Jeho obvinenie smeruje do roku 1999, keď prepukla aféra s financovaním CDU. Merkelová bola vtedy generálnou tajomníčkou strany. Ostro sa dištancovala od Kohla, dlhoročného predsedu CDU a vlády. A urobila tak "úplne prekvapivo a neobvyklou formou - komentárom pre (popredný denník) Frankfurter Allgemeine Zeitung," pripomenul Die Zeit.

"Ako politická profesionálka vedela pani Merkelová, že spustí lavínu, ktorá ťažko poškodí našu matku a našu rodinu," uviedol Walter Kohl. Podľa neho Merkelová "nikdy verejne nepovedala: vynechajte z toho rodinu. Pritom presne vedela, že moja matka bola ťažko chorá".

helmut-and-angela_0a000002-d26f-4acb.jpg

Blízke priateľky

Hannelore Kohlová si vzala život v roku 2001. Trpela vzácnou chorobou, ktorá ju nútila vyhýbať sa svetlu. Walter Kohl tvrdí, že jeho matka, hoci nemala s aférou nič spoločné, čelila po Merkelovej výstupe útokom verejnosti. Navyše sa vraj cítila zradená, pretože bývali blízkymi priateľkami. "Obe sa často stretávali a veľa spolu hovorili. Od svojej matky viem, že si vzájomne zverovali veľmi osobné veci. Bolo to priateľstvo."

"Nehovorím tu o mojom otcovi, ktorý skutočne výrazne prispel k tomu, že sa škandál s darmi vyhrotil," dodal Walter s tým, že vinu Helmuta Kohla nechce relativizovať. Za podstatnejšie však považuje ľudské správanie Merkelovej, ktorá podľa neho konala "podlo" a "jednoducho akceptovala utrpenie mojej matky ako vedľajší efekt vnútrostraníckeho mocenského boja v CDU".

Čierne fondy s vedomím Kohla

Walter Kohl pritom tvrdí, že mu jeho otec kedysi ukázal záznamy predsedníctva CDU, z ktorých vyplýva, že sa Merkelová na začiatku aféry interne prihovárala za to, aby strana ochránila Kohlovu rodinu.

Najväčší škandál s tajomnými sponzormi postihol CDU v závere minulého storočia. Vtedy sa ukázalo, že strana mala čierne fondy s vedomím vtedajšieho predsedu Kohla. V roku 1999 "kancelár zjednotiteľ" priznal, že osobne prijímal peniaze od anonymných darcov. Potom sa Kohl z politiky stiahol.

Kohl si všimol Merkelovú ako mladú političku z bývalého východného Nemecka a v januári 1991 z nej urobil ministerku pre záležitosti žien a mládeže. O tri roky neskôr jej zveril rezort životného prostredia. Na zjazde CDU v apríli 2000 potom bola zvolená do čela strany. Voľba neopozeranej tváre mala symbolizovať "nový začiatok" po diskreditácii Kohla a ďalších predstaviteľov CDU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok