Pozrite si, ako vznikal film o únose syna prezidenta Kováča

TA3
22.2.2017 16:30

Už na budúci týždeň bude mať premiéru očakávaný film Únos režisérky Mariany Čengel-Solčanskej. Voľne opisuje udalosť, ktorá na dlhé roky poznamenala slovenskú politiku aj spoločnosť. Na TA3 vám exkluzívne prinášame 15-minútový materiál o natáčaní filmu.

Pozrite si, ako vznikal film o únose syna prezidenta Kováča
Youtube.com/Televízia TA3

Už 22 rokov ubehlo od jednej z najzávažnejších udalostí na slovenskej politickej scéne. Syna prvého prezidenta moderného Slovenska Michala Kováča uniesli za hranice, do Rakúska, kde ho opili a zbili. Zo skutku bola už čoskoro podozrivá slovenská tajná služba pod vedení Ivana Lexu a Jaroslava Svěchotu. Vyšetrovanie tohto činu však znemožnili amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré sa dodnes nepodarilo zrušiť.

16649036-665424003660278-4842225117200309645-n_0a000002-a9cf-e585.jpg

Tvorcovia dospeli k záveru, že ubehla dostatočne dlhá doba na filmové spracovanie tohto príbehu. "Polovica deväťdesiatych rokov na Slovensku nestála doposiaľ v centre záujmu filmových tvorcov, napriek tomu, že táto doba bola nositeľkou veľkých tém a dramatických príbehov. Generácia tridsaťročných mafiánov rokov deväťdesiatych zmizla v neoznačených hroboch, emigrovala do neznáma, stala sa číslom v zariadeniach na výkon trestu alebo dospela v otcov a manželov, ktorí sa usilujú živiť legálnou zárobkovou činnosťou," píšu na sociálnej sieti. 

Generácia tridsaťročných filmárov, inšpirovaná spomienkami mnohých na udalosti deväťdesiatych rokov, siaha podľa nich po tejto téme s najlepším úmyslom priniesť divákovi kriminálnu politickú drámu precízne zasadenú do tejto doby. "V našom príbehu možno nájsť styčné body s udalosťami, ktoré, niektoré zdanlivo zabudnuté, alebo zovšednené pričastým opakovaním neprestávajú vypadávať zo skrine pamäte národa ako obviňujúci kostlivec," dodávajú tvorcovia. Film príde do kín vo štvrtok 2. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok