Česko schválilo cirkevné reštitúcie za desiatky miliárd

TA3, TASR
8.11.2012 07:20

Poslanci českého parlamentu na rokovaní v noci nadnes schválili cirkevné reštitúcie, informoval český spravodajský sever idnes.cz. Cirkvi by tak mali od štátu dostať majetok v hodnote približne 75 miliárd korún a ďalšie odškodnenie.

Česko schválilo cirkevné reštitúcie za desiatky miliárd
ČTK

Za tento návrh hlasovalo 102 poslancov. Opozícia sa márne snažila prerokúvanie zákona tri hodiny blokovať, prípadne odložiť na inokedy. Zákon, vďaka ktorému by cirkvi mali od štátu dostať majetok zhruba v hodnote 75 miliárd českých korún a ďalšie odškodnenie, následne poputuje k českému prezidentovi Václavovi Klausovi, píše server.

Búrlivá rozprava v českom parlamente trvala tri hodiny. Množstvo poslancov hlavne z radov sociálnych demokratov a komunistov si pripravilo rozsiahle prejavy. Komunista Miroslav Opálka sa napríklad v tom svojom snažil dokázať, že cirkvi v minulosti o majetok neprišli.

Zákon teraz poputuje na Hrad a je len na prezidentovi Václavovi Klausovi, či ho podpíše. Ako sa český prezident zachová, nie je zatiaľ úplne jasné, podotkol idnes.cz. V priebehu leta poslal Klaus lídrom koalície list, v ktorom napísal, že sa obáva v prípade reštitúcií prelomenia hranice februára 1949, uzavrel server.

Parlament schválil dôchodkovú reformu

Dolná komora českého parlamentu v stredu večer prelomila prezidentské veto a definitívne schválila vládny návrh dôchodkovej reformy. Výsledok hlasovania znamená dôležité víťazstvo pre nestabilnú vládnu koalíciu premiéra Petra Nečasa.

Reformovaný penzijný systém mal Čechom umožniť sporiť si na svoj dôchodok aj prostredníctvom odvodov do druhého súkromného piliera - podobne, ako je to napríklad aj na Slovensku. Český prezident Václav Klaus reformu pondelok zablokoval koncom septembra. Použitie svojho práva veta zdôvodnil tým, že reforma je zle načasovaná a nemá podporu verejnosti, čo vyvoláva obavy o jej dlhodobú udržateľnosť.

Poslanecká snemovňa predtým v stredu schválila vládny stabilizačný program, ktorý zvyšuje sadzby dane z pridanej hodnoty a zavádza novú solidárnu daň z nadštandardných príjmov. Presadenie zmien umožnila skoršia dohoda premiéra Nečasa s tromi rebelujúcimi poslancami Občianskej demokratickej strany (ODS). Tí rezignovali na poslanecký mandát a poslali do Snemovne náhradníkov, ktorí hlasovali s vládou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok