Pozostalí obetí berlínskeho masakra dostali účet za obhliadku mŕtvol

TA3 ČTK
22.2.2017 11:32

Pozostalí obetí predvianočného útoku v Berlíne sa dočkali nepríjemného prekvapenia. Za obhliadku mŕtvol im totiž prišiel nemalý účet.

Pozostalí obetí berlínskeho masakra dostali účet za obhliadku mŕtvol
SITA/AP

Atentátnik pripravil o život 12 ľudí

Nemocnica Charité, ktorá ich rozoslala, sa za pochybenia ospravedlnila až s niekoľkotýždňovým oneskorením, uviedol denník Tagesspiegel. Poplatky siahali do výšky 51 eur.

Pri útoku kamiónom na vianočné trhy v západnej časti Berlína zabil 19. decembra atentátnik 12 osôb. Ďalšie desiatky ľudí zranil. Pozostalým obetí prišla krátko po útoku pošta. 

Nešlo však o vyjadrenie sústrasti zo strany mesta, ako sa niektorí domnievali, ale o účet za vyšetrovanie tiel ich blízkych. Niektorí z nich pritom účet s výzvou na zaplatenie do určitého dátumu dostali ešte pred Vianocami.

Administratívna chyba

Ospravedlnenia od nemocnice dorazili v ďalšom liste o tri týždne neskôr. "Ide o poľutovaniahodnú administratívnu chybu, ktorá súvisí s výnimočnými okolnosťami hrozného útoku," uviedla nemocnica, podľa ktorej samozrejme pozostalí nič platiť nemusia.

S veľkým oneskorením prišli pozostalým aj zraneným tiež kondolencie primátora Berlína Michaela Müllera, ktorý ich rozoslal až dva mesiace po útoku. Müller to zdôvodnil tým, že chcel nechať uplynúť nejaký čas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok