Fico: Mená členov vlády by mali byť známe v pondelok

SITA
20.3.2012 13:32

Smer ho má hotový na 60 percent. Ako potvrdil novinárom dnes predseda Smeru-SD Robert Fico, definitívne známe sú mená štyroch ministrov Miroslav Lajčák (ministerstvo zahraničných vecí), Marek Maďarič (ministerstvo kultúry), Robert Kaliňák (ministerstvo vnútra) a Peter Kažimír (ministerstvo financií).

Nie je tajomstvom, že Smer rozmýšľa o Zuzane Zvolenskej na ministerstvo zdravotníctva, pohybuje sa v tom celý život. Neťaháme za každú cenu straníkov,“ povedal Fico.

Okrem Lajčáka by chcel odborníkom obsadiť ministerstvo hospodárstva. Stále vidí jeden - dva rezorty, do ktorých by mohli prísť ľudia, ktorí sa profesionálne v tej oblasti pohybovali. „Rovnako by sme mohli niekoho nájsť aj na ministerstve pôdohospodárstva. Potrebujeme trochu priestoru a času na definitívne rozhodnutia,“ dodal.

Mená možných ministrov zverejnené v médiách sa podľa Fica so skutočnými nomináciami prekrývajú na 50 - 60 percent. Odmietol povedať, či kandidátom na ministra spravodlivosti je Martin Glváč, proti ktorému sa v Smere objavili výhrady. „Hodnoťme kandidátov, až keď budú oficiálne navrhnutí, potom bude na to právo. Teraz niekoho kádrovať je príliš skoro. Pokiaľ to nebudú ľudia napísaní na papieri a oficiálne predložení prezidentovi, dovtedy si myslím, že by sme tých ľudí nemuseli špeciálne komentovať,“ povedal.

Šéf Smeru si je vedomý, že akékoľvek zlyhanie človeka vo funkcii bude musieť byť riešené okamžite. Tam nebude žiadny priestor na diskusiu. „Sme pod obrovským tlakom a kontrolou verejnosti. Ak by niekto zlyhal a my by sme dva týždne diskutovali, to by verejnosť nezhltla. Bude to veľmi náročné pre premiéra prijímať personálne rozhodnutia,“ konštatoval.

Preto uvažuje pri výbere týchto ľudí, čo sú to za ľudia, či je tam predpoklad zlyhania, či je tam prepojenie na iných ľudí. „Médiá dosť pracujú s týmito menami. Možno to je na niečo dobré, možno sa dostanú na povrch informácie, ktoré my nevieme. Krok za krokom chcem vládu, ktorá na Slovensko vnesie pokoj a profesionálny výkon. Potrebujeme normálnu a slušnú vládu, ktorá prevezme moc,“ povedal.

Fico nepozná také zostavovanie vlády, že by sa do ringu hodili mená a verejná diskusia by tieto mená zošrotovala. „Takto nefunguje zostavovanie vlády. Získal som poverenie od prezidenta a s týmto poverením nakladám opatrne a citlivo, lebo ide o personálne otázky,“ povedal.

Strana sa opiera o stabilitu poslaneckého klubu. Musí sa spoliehať aj na určité piliere zo Smeru-SD, ktoré budú tvoriť vládu. „Preto podpredseda strany Pavol Paška je nominovaný za predsedu parlamentu, podpredsedovia Kaliňák, Maďarič a Kažimír sú piliere, o ktoré sa bude vláda opierať, pretože majú už aj vládne skúsenosti a tiež skúsenosti zo straníckeho života. K nim budeme postupne pridávať nové tváre, ale aj tých, ktorí už v minulosti na exekutívnych funkciách pôsobili,“ informoval Fico.

Agentúra SITA ešte v piatok zverejnila, že podľa informácií zo Smeru-SD, by ministrom zahraničných vecí mal byť diplomat Miroslav Lajčák, ktorý viedol rezort diplomacie aj v prvej Ficovej vláde. V súčasnosti pôsobí ako výkonný riaditeľ diplomatických zborov pre Rusko, Východné partnerstvo a západný Balkán. Druhým nestraníkom vo vláde má byť minister hospodárstva, ktorým by sa mal stať Ján Valko. Toho Fico navrhol ešte v minulom volebnom období za šéfa Úradu pre verejné obstarávanie. Premiérka Iveta Radičová to odmietla.

Valko bol šéfom predstavenstva Jadrovej vyraďovacej spoločnosti, a. s. Ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny by sa mal stať exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. Rezort obrany má viesť Peter Pellegrini.

Ako minister spravodlivosti sa v Smere spomína predseda bratislavskej krajskej organizácie Smeru-SD Martin Glváč. V prvej Ficovej vláde bol štátnym tajomníkom na ministerstve výstavby. Rezort zdravotníctva by mala viesť Zuzana Zvolenská, ktorá bola riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne a pôsobila aj v zdravotnej poisťovni Dôvera. Ministrom životného prostredia sa má vraj stať Peter Žiga. Ministrom pôdohospodárstva exminister Stanislav Becík, ktorý tento post zastával aj v prvej Ficovej vláde, ale ako nominant ĽS-HZDS.

Do vlády má opäť namierené Robert Kaliňák, ktorý má znovu viesť rezort vnútra. Do vlády sa má vrátiť aj exminister Ján Počiatek. Šéfovať by však nemal financiám, ale rezortu dopravy, pod ktorým má zostať aj koordinácia eurofondov napriek pôvodným úvahám, že eurofondy bude spravovať samostatne jeden člen vlády. V kabinete by mal zasadnúť opäť aj Dušan Čaplovič ako minister školstva. Kultúru by mal opäť riadiť Marek Maďarič. Ministrom financií sa má stať podpredseda strany Peter Kažimír. Podľa informácií agentúry SITA, by samostatný post podpredsedu vlády mal byť zrušený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok