Roztrhať či nie? Ľuďom vraj za nezaplatenie faktúr hrozia pokuty

TA3 TASR
21.2.2017 14:42

Lídri opozičnej strany SaS tvrdia, že ľuďom za nezaplatenie faktúr za energie hrozia pokuty. Podľa slov predsedu strany Richarda Sulíka budú musieť napokon zaplatiť, lebo by spáchali trestný čin.

Musia ich zaplatiť

Premiér Robert Fico ľuďom pri faktúrach za energie klamal, faktúry sa musia platiť. Uviedol to na brífingu predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík spolu s tímlídrom strany pre energetiku Karolom Galekom.

"Robert Fico teatrálne trhá faktúry a hovorí, že ľudia ich nemajú platiť, nech ich roztrhajú a hodia ich do koša. Dnes sa dozvedáme, že to, čo hovoril, neplatí, že ľudia musia zaplatiť zvýšené faktúry za január a február. Robert Fico teda opäť oklamal veľké množstvo ľudí," povedal Sulík.

 

Pokuty budú vyššie

Galek upozornil, že nová cenová energetická vyhláška zavádza aj zvýšené pokuty. "Pokuty, ktoré išli niekoľkonásobne hore za prekročenie odobraného množstva plynu," zdôraznil. Jedna základná škola na západnom Slovensku v januári odobrala podľa neho 430 m3 plynu navyše nad úroveň dohody, za čo im bola vyrubená pokuta vo výške 9500 eur. "Samotná cena za odobrané množstvo plynu je pritom len 103 eur," uviedol.

Podľa Galeka premiér chaos v energetike prehlbuje, jednak tým, že navádza ľudí na neplatenie faktúr a jednak tým, že dáva ľuďom nereálne sľuby. Tým sľubom je to, že úroveň cien za energie z roku 2016 budú platiť aj v tomto roku. "Nové cenové rozhodnutia sa budú však aplikovať až od marca," dodal Galek s odvolaním sa na regulačný úrad.

ÚRSO: Na cenových rozhodnutiach pracujeme

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na cenových konaniach ohľadom energií intenzívne pracuje. Uviedol to hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Cenové konania pri elektrine a vode podľa neho prebiehajú už podľa novej vyhlášky.

Igaz zároveň upozornil, že do dňa doručenia cenového rozhodnutia regulovanému subjektu na rok 2017 sa uplatní cena schválená cenovým rozhodnutím na roky 2014 až 2016. "Rovnako sa postupuje, ak cena nie je určená," reagoval na otázku, odkedy budú platiť nové ceny elektriny pre SR, ktoré už skôr avizoval premiér
Fico.

ÚRSO a jeho bývalý predseda Jozef Holjenčík čelili od začiatku roka kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom bola zmena cien energií na tento rok, ktorá pre vyššie fixné poplatky v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr. Holjenčík zo svojej funkcie odstúpil 8. februára.
ÚRSO po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pred dvoma týždňami. Úrad potom 14. februára začal cenové konania v súvislosti s prijatou vyhláškou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok