V hlavnom meste sa opäť zídu šéfovia európskych parlamentov

TA3 TASR
21.2.2017 12:31

Predsedovia parlamentov členských štátov EÚ sa posledný raz stretnú 22. a 23. apríla v Bratislave. Prvýkrát sa tak stalo ešte počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ začiatkom októbra 2016.

EÚ stojí na križovatke

"Koncom apríla znova privítame všetkých šéfov európskych parlamentov. Bratislava bude znova miestom, kde sa stretnú predsedovia parlamentov a budeme mať priestor si vymeniť informácie o tom, ako vzájomne fungovať." Predseda národnej rady Andrej Danko to uviedol na tlačovej konferencii, ktorá bola zameraná na stretnutie generálnych tajomníkov parlamentov EÚ nadväzujúce na slovenské predsedníctvo v Rade EÚ.

"Čo mňa osobitne teší a chcel by som avizovať, že prínosom NR SR a nového rokovacieho poriadku je i to, že v marci bude prvýkrát historicky osobitná schôdza NR SR, na ktorej sa, verím, zúčastnia slovenskí europoslanci," dodal predseda parlamentu.

Podľa jeho slov stojí dnes EÚ na križovatke. Európa očakáva výsledky jednotlivých parlamentných a prezidentských volieb. "Udalosť, akou je i tá dnešná, spájajú parlamenty, národy, ľudí a predstaviteľov členských štátov EÚ. Dnes je tu 28 šéfov parlamentov i druhých komôr, ktorých hostí kancelár NR SR. Bola pre mňa česť, že som mohol túto medzinárodnú konferenciu otvoriť," konštatoval.

Projekt, ktorý má význam

Osobitne ocenil, že dnes sú na Slovensku i zástupcovia oboch komôr britského parlamentu, ktorým by radi svojím príkladným správaním ukázali, že EÚ je projekt, ktorý má význam v jednotlivých oblastiach. "EÚ a samotná Európa je historicky predurčená na to, aby sa stala príkladom spolužitia a tolerancie pre iné národy. To ale neznamená, že potierame svoje základné historické princípy," zdôraznil Danko.

"Máme tu 28 kancelárov z členských krajín, dokopy je tu 42 ľudí, keďže niektoré parlamenty sú dvojkomorové. Je to jedno zo siedmich podujatí parlamentnej dimenzie predsedníctva. Po tomto podujatí bude nasledovať už len stretnutie predsedov parlamentov, ktoré je najväčším stretnutím celého slovenského predsedníctva," spresnil vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok