Brexit v SaS či krídlo strany. Poslanci reagujú na Mihálov odchod

TA3 SITA
21.2.2017 11:25

Poslanec národnej rady Jozef Mihál po odchode zo strany Sloboda a Solidarita opúšťa aj poslanecký klub SaS. V NR SR bude zatiaľ pôsobiť ako nezávislý poslanec. O tom, že Jozef Mihál plánoval stranu opustiť, nevedeli všetci liberáli.

Poliačik: Na mnohé sme mali spoločný názor

Ako povedal poslanec národnej rady z SaS Martin Klus, konečné rozhodnutie Mihála opustiť SaS, ktoré urobil v pondelok, bolo pre neho prekvapením. „Veľmi rád by som sa s ním stretol a porozprával. Bol by som rád, keby zostal v poslaneckom klube SaS,“ povedal Klus, podľa ktorého Mihál odvádzal veľmi kvalitnú prácu. Avšak dodal, napriek menším nezhodám sa SaS netriešti.

Poslanec Martin Poliačik, ktorý prednedávnom riešil nedorozumenia s lídrom SaS Richardom Sulíkom, povedal, že o myšlienke Mihála vzdať sa miesta v strane vedel a dlhodobo sa o situácii v strane rozprávali.

„Hovorili sme aj o tom, ako sa v SaS cíti. Jeho odchod mi je veľmi ľúto, pretože sme mali na mnohé veci rovnaký názor a podporovali sme sa. Bol jednou z najvýraznejších osobností strany,“ reagoval s tým, že Mihál bol okrem Sulíka posledný člen prípravného výboru, ktorý stranu zakladal. Dodal, že on sa v súčasnosti podobný krok urobiť nechystá.

Nicholsonová: Jeho rozhodnutie zrelo dlho

Pre podpredsedníčku národnej rady za SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú bol Mihál najkvalitnejším človekom a odborníkom, ktorý tvoril neoddeliteľnú súčasť SaS. „Jeho rozhodnutie zrelo dlho a ja ho chápem. Je mi to veľmi ľúto. Keď Richard Sulík nedávno hovoril o krídlach, vďaka ktorým SaS lieta, dnes o to krídlo práve prišiel,“ povedala.

Rozhodnutie Mihála opustiť stranu vníma poslanec národnej rady za SaS Peter Osuský ako Brexit. „Neteší ma to, ale jeho rozhodnutie si ctím,“ povedal.  Podľa neho však ľudia v SaS majú slobodu názorov a ak niekto považuje za dostatočný dôvod odlišnosť názorov, nemyslí si, že ho treba ukameňovať.  Aj on sám má odlišné názory na zahraničnú politiku ako líder Sulík, a napriek tomu v strane zotrváva. Kto Mihála na poste podpredsedu SaS nahradí podľa neho nie je dôležité.

Saskár Jozef Rajtár vnímal, že Mihál mal práce veľmi veľa. „Intenzívne sa venuje daňovým a odvodovým témam a vnímal som, že potrebuje odľahčiť,“ povedal s tým, že podľa neho je logické, že sa vzdal časti politických povinností. Zdôraznil, že SaS je strana, v ktorej sa o veciach priebežne diskutuje a podľa neho nikto iný zo strany odchádzať neplánuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok