Moskva odmietla údajný mierový plán na prenájom Krymu

TA3 ČTK
21.2.2017 00:33

Kremeľ poprel akýkoľvek podiel na údajnom mierovom pláne pre Ukrajinu, ktorý zostavil ukrajinský opozičný poslanec s dvoma poradcami prezidenta USA Donalda Trumpa. Novinárom to oznámil hovorca prezidenta Dmitrij Peskov. Plán, o ktorom informovali noviny The New York Times, je podľa Peskova absurdný.

Pokus o normalizáciu vzťahov

Poslanec Andrij Artemenko s Trumpovými poradcami Felixom Saterom a Michaelom Cohenom navrhol, aby sa všetci ruskí vojaci stiahli z Donbasu kontrolovaného proruskými radikálmi, a aby ukrajinskí voliči v referende rozhodli, či má byť Krymský polostrov prenajatý Rusku na 50 alebo 100 rokov. Rusko po prozápadnom prevrate v Kyjeve v roku 2014 polostrov vojensky obsadilo a neskôr anektovalo ako svoje územie.

Cohen, ktorý je Trumpovým osobným právnikom sa pre médiá vyjadril, že “mierový plán“ predal Bielemu domu a nechal ho v kancelárii vtedajšieho bezpečnostného poradcu Michaela Flynna ešte pred tým, ako bol Flynn z funkcie odvolaný. Plán má byť pokusom normalizovať rusko-ukrajinské vzťahy a zrušiť protiruské sankcie USA po krymskej anexii. Peskov plán dôrazne odmietol s tým, že “Rusko si neprenajíma svoje vlastné územie.“

Spochybnil územnú celistvosť krajiny

Podobne sa vyjadril aj minister zahraničia Sergej Lavrov pre agentúru RIA Novosti. Nemôže vraj informácie komentovať, pretože štát si “sám od seba nič prenajímať nemôže.“ Podľa periodika Ukrajinská pravda Artemenko tvrdí, že jeho plán schválili Putinovi poradcovia.

Politik a podnikateľ Artemenko bol členom ukrajinskej nacionalistickej Radikálnej strany, ktorá bola do septembra 2015 členom prozápadnej vládnej koalície. V parlamente zastáva funkciu miestopredsedu výboru pre európsku integráciu. Strana ho aktuálne pre jeho mierový plán zo svojich radov vylúčila s odôvodnením, že spochybnil územnú celistvosť krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok