Trump má nového bezpečnostného poradcu, nahradí Flynna

TA3 TASR
20.2.2017 22:45

Americký prezident Donald Trump si ako nového poradcu pre národnú bezpečnosť vybral generála Herberta Raymonda McMastera. Vo funkcii nahradí Michaela Flynna, ktorý bol odvolaný pre tajné rokovania s ruským veľvyslancom. Dočasný poradca Keith Kellogg sa stane personálnym šéfom Národnej bezpečnostnej rady.

Kritizoval vojenské rozhodnutia vo Vietname

Šéf Bieleho domu oznámil toto rozhodnutie vo svojom letovisku Mar-a-Lago ležiacom v meste Palm Beach na Floride. Podľa jeho vyjadrenia je 54-ročný generálporučík McMaster "človekom s obrovským talentom a veľkými skúsenosťami".

Dočasný poradca pre národnú bezpečnosť Keith Kellogg sa stane personálnym šéfom v Národnej bezpečnostnej rade. McMaster bol účastníkom vojny v Perzskom zálive a slúžil i v Afganistane. Je všeobecne považovaný za vynikajúceho vojenského taktika a stratéga. Magazín Time ho v roku 2014 zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

Jeho popularita narástla po tom, ako v roku 1997 vydal knihu Dereliction of Duty, v ktorej otvorene kritizuje vojenské a politické kruhy Spojených štátov za zlé rozhodnutia počas vojny vo Vietname.

Flynn klamal viceprezidentovi

"Je pre mňa cťou pokračovať v službe svojej vlasti. Ďakujem vám za túto príležitosť. Teším sa, že sa pridám k tímu a spravím všetko pre ochranu záujmov amerického ľudu," uviedol McMaster. Vo funkcii nahradí Michaela Flynna, ktorý 13. februára odstúpil po tom, ako vyšlo najavo, že bol v kontakte s ruským veľvyslancom v USA, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

Flynn v rozpore so svojimi nedávnymi tvrdeniami koncom decembra telefonoval s ruským veľvyslancom vo Washingtone Sergejom Kisľakom o nových sankciách voči Rusku, ktoré pripravoval vtedajší americký prezident Barack Obama.

Poradca pre národnú bezpečnosť je nezávislý asistent prezidenta a jeho vymenovanie si nevyžaduje súhlas Senátu. Zúčastňuje sa na stretnutiach NSC spolu s hlavnými predstaviteľmi rezortov diplomacie, obrany a kľúčových bezpečnostných zložiek. Jeho úloha sa však v minulosti menila v závislosti od aktuálnej garnitúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok