Rusko chce ovplyvniť prezidentské voľby, tvrdí šéf francúzskej diplomacie

TA3 ČTK
19.2.2017 17:21

Francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault podozrieva Rusko, že sa snaží hackerskými útokmi a dezinformáciami počas kampane ovplyvniť nadchádzajúce prezidentské voľby vo Francúzsku. Podľa ministra ide o neprijateľné zasahovanie. Nového prezidenta budú Francúzi voliť na jar.

Rusko chce ovplyvniť prezidentské voľby, tvrdí šéf francúzskej diplomacie
SITA/AP

Francúzsko to nebude trpieť

“Stačí sa pozrieť, akým kandidátom, Marine Le Penovej či Francoisovi Fillonovi, dáva v kampani Rusko prednosť, zatiaľ čo Emmanuel Macron, ktorý je veľmi proeurópsky orientovaný, je vystavený počítačovým útokom. Táto forma zasahovania do francúzskeho demokratického života je neprijateľná a ja to odsudzujem,“ uviedol Ayrault v Journal du Dimanche.

Hlavu Národného frontu Le Penovú a republikána Fillona považujú za politikov naklonených Rusku, obaja sa vyslovili proti izolácii Ruska a Le Penová vychvaľuje ruského prezidenta Vladmira Putina.

“Rusko ako prvé hlása, že nezasahovanie do vnútorných záležitostí je ústredným princípom medzinárodného života,“ pripomenul Ayrault rétoriku Moskvy a zdôraznil, že “Francúzsko to nebude trpieť“ a že “Francúzi nestrpia, aby sa im diktovalo, ako si majú vybrať.“

Rusko obvinili viaceré krajiny

Minister už v stredu v parlamente varoval, že Francúzsko nedovolí nikomu, ani Rusku, aby zasahovalo do ich volieb, a že v prípade potreby prijme Paríž odvetné opatrenia. “Žiadny cudzí štát nemôže vyberať budúceho prezidenta republiky,“ vyhlásil Ayrault.

Voči údajnej snahe Ruska ovplyvňovať voľby sa už skôr ohradili spolupracovníci centristického kandidáta Emmanuela Macrona, ktorý musel odrážať podozrenia z mimomanželského homosexuálneho vzťahu, ktoré šírili francúzske mutácie ruských médií. Kremeľ obvinenia označil za absurdné.

Budúci týždeň sa má pod vedením prezidenta Francoisa Hollanda zísť rada obrany, aby prerokovala posilnenie ochrany proti spomínaným hrozbám. Z agresívnej propagandistickej aktivity Rusko obvinili aj ďalšie západné krajiny, najmä škandinávske, ale aj Spojené štáty, ktoré mali vlani napäté prezidentské voľby. Okrem Francúzska, ktoré bude v apríli a v máji voliť prezidenta, a následne členov dolnej a hornej komory parlamentu, čakajú kľúčové voľby aj Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok