Poslanci si prebrali osvedčenia o zvolení

TA3, TASR, SITA
20.3.2012 11:16

Osvedčenie o zvolení do Národnej rady (NR) SR si dnes prevzali z rúk predsedu Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Pétra Nyilfu 147 poslanci. Na slávnostnom akte v historickej budove NR SR sa nezúčastnili Richard Raši, Ladislav Andreánsky (obaja Smer-SD) a Daniel Lipšic z KDH. Trojica si dokumenty preberie dodatočne.

Ako prvý si osvedčenie prevzal líder víťaznej strany Smer-SD Robert Fico, ktorého spolustraníci odmenili potleskom v stoji. Do NR SR zasadne 54 nových poslancov, zvyšní členovia snemovne obhájili svoje miesta z predchádzajúceho volebného obdobia. Delegovaní zástupcovia sa však de iure stávajú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý poslanec sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

Víťazom predčasných parlamentných volieb sa 10. marca stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Na druhom mieste vo voľbách skončilo KDH so ziskom 8,82 percenta hlasov, nasledujú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 8,55 percenta. Obe strany majú rovnako po 16 poslaneckých mandátov. Do parlamentných lavíc zasadnú aj poslanci Mosta-Híd (6,89 percenta - 13 kresiel), SDKÚ-DS (6,09 percenta - 11 kresiel) a SaS (5,88 percenta - 11 kresiel).

V novom 150-člennom parlamente budú mať opäť jasnú prevahu muži. V NR SR sa ocitlo len 24 žien, čo je 16 percent z celkového počtu členov snemovne. Najviac, 15 poslankýň, má Smer-SD. Druhý najvyšší počet žien (4) majú OĽaNO. Po dve zákonodarkyne majú KDH a SDKÚ-DS. Len jednu poslankyňu majú liberáli zo SaS, Most-Híd ani jednu.

Začiatkom apríla (4. 4.) sa poslanci zídu na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej zložia ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života."

Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov. Hoci novozvolení poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Plat bratislavského poslanca je viac ako 3300 eur a mimobratislavský dostáva vyše 3500 eur.

Záznam slávnostného odovzdávania osvedčení o zvolení:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok