Barcelončania by prijali viac utečencov. Chceme vítať, skandovali

TA3 ČTK
18.2.2017 22:26

Viac ako 160-tisíc ľudí prišlo podľa policajných odhadov na demonštrácie v Barcelone za prijatie väčšieho počtu utečencov. Úrady sa k tomu zaviazali v roku 2015.

Barcelončania by prijali viac utečencov. Chceme vítať, skandovali
ČTK

Zatiaľ prijali len tisícku

Ľavicová starostka druhého najväčšieho španielskeho mesta Ada Colauová vyzvala demonštrantov, aby zaplnili ulice pri pochode nazvanom "Chceme vítať".

Mnohí prišli s transparentmi, na ktorých boli nápisy ako "Už žiadne výhovorky, privítajme ich hneď!". Pochod usporiadalo hnutie "Náš domov je váš domov". Španielsko malo v rámci prerozdelenia utečencov medzi členské štáty EÚ prijať približne 16-tisíc uchádzačov o azyl, zatiaľ ich ale prijalo len 1100, uviedla agentúra AFP.

62-ročný výrobca keramiky Jacint Comelles, vyrazil na pochod s rodinou a priateľmi. Súdi, že v Európe a obzvlášť v Španielsku sa pre utečencov spravilo veľmi málo. "Požadujeme aspoň dôstojné minimum pre ten počet utečencov, ktorý by mohol prísť," povedal a uisťoval, že všetci Katalánci sú ochotní utečencov prijať.

Chcú trestať ostatné krajiny

Akcia sa symbolicky skončila na behu Stredozemného mora, v ktorom sa vlani utopilo viac ako 5-tisíc migrantov. "Sme obeťou vojny. Chceme, aby diktátor Bašár Asad a organizácia Islamský štát, čo sú dve strany jednej mince, odišli, aby sme sa mohli vrátiť domov," vyhlásila jedna zo sýrskych utečencov.

Predsedníčka mestského snemu Merce Conesaová vyhlásila, že sa hanbí za to, že Španielsko doposiaľ prijalo len tisíc migrantov. Európsku komisiu zároveň vyzvala, aby začala prísne trestať krajiny, ktoré neplnia svoje záväzky.

Barcelona ešte v auguste 2015 predložila plán pre prijatie utečencov zo Sýrie, Iraku, Afganistanu a Eritrey. Starostka Colauová minulý rok vyjadrila poľutovanie nad tým, ako málo migrantov krajina prijala a v Bruseli kritizovala reakciu na migračnú krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok