Putin uznal doklady vydané separatistami, Kyjev hovorí o okupácii

TA3 ČTK
18.2.2017 19:25

Cestovné pasy a ďalšie dokumenty vydané povstaleckými úradmi na východe Ukrajiny sú po novom považované v Rusku za platné. Vyplýva to z dekrétu prezidenta Vladimira Putina, ktorý zverejnil Kremeľ.

Nepotrebujú víza

"Preukazy totožnosti, doklady o dosiahnutom vzdelaní, rodné listy, sobášne i úmrtné listy vydané úradmi v spomínaných oblastiach, sú v Rusku uznávané ako platné," znie v dekréte o dokumentoch z Doneckej i Luhanskej ľudovej republiky.

Putinov výnos tiež stanoví, že ukrajinskí občania a osoby bez štátnej príslušnosti, ktoré majú trvalý pobyt v samozvaných republikách, smú cestovať do Ruska bez víz, na základe dokumentov vydaných povstaleckými úradmi.

Výnos má platiť dočasne, kým sa konflikt na východe Ukrajiny podarí "politicky vyriešiť na základne minských mierových dohôd," uviedol Kremeľ.

Kyjev sa bráni

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil v Mníchove Putinov dekrét za "ďalší dôkaz ruskej okupácie a ruského porušovania medzinárodného práva".

Vplyvný tajomník ukrajinskej bezpenčnostej rady Oleksander Turčynov vyhlásil, že Putin svojím dekrétom "de iure uznal pseudoštátne teroristické zoskupenie, slúžiace ako figový list pre ruskú okupáciu časti Donbasu", a že tento krok Kremľa "úplne škrtá" mierové dohody z Minsku.

Podobné ruským pasom

Agentúra AFP upozornila, že doklady, vydávané povstaleckými úradmi od minulého marca, sa veľmi podobajú ruským pasom s dvojhlavým orlom na červenej obálke. Denník Ukrajinská pravda zas pripomenul, že ešte na začiatku februára Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietal, ako nepravdivé správy, že doklady od separatistov sa už v Rusku uznávajú a dá sa na ne kúpiť napríklad letenka či ubytovať sa v hoteli.

Z nedodržiavania a sabotovania minských dohôd sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev. Ruská strana nalieha najmä na sľúbenú milosť pre separatistov, voľby a sľubovanú autonómiu povstaleckých území, zatiaľ čo Kyjev trvá na tom, aby sa z východu krajiny stiahli cudzí vojaci, a aby získal úplnú kontrolu nad celou dĺžkou hranice s Ruskom.

Odtiaľ podľa Kyjeva prúdia k povstalcom zbrane a vojaci. Konflikt v Donbase na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal takmer 10-tisíc mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok