Ocitne sa KĽDR na nelichotivom zozname? Chcú to americkí zákonodarcovia

TA3 ČTK
18.2.2017 13:09

Republikánski a demokratickí členovia amerického Kongresu chcú, aby Spojené štáty opäť zaradili Severnú Kóreu na čiernu listinu krajín, ktoré podporujú terorizmus. Na zozname aktuálne figurujú Irán, Sudán a Sýria, KĽDR z neho vyškrtli v roku 2008.

Ocitne sa KĽDR na nelichotivom zozname? Chcú to americkí zákonodarcovia
SITA/AP

“Nikdy sme nemali Severnú Kóreu zo zoznamu podporovateľov terorizmu vyškrtnúť,“ vyhlásil v snemovni demokratický poslanec Brad Sherman. O znovuzaradení Pchjongjangu na zoznam žiada aj republikánsky senátor Cory Gardner. “Vražda opäť jasne ukázala zradnosť Severnej Kórey,“ povedal Gardner v rozhovore pre AP. Spomenul tak vraždu Kim Čong-nama, brata vodcu KĽDR Kim Čong-una. Severokórejčana v Malajzii s najväčšou pravdepodobnosťou otrávili jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre. KĽDR tento čin označila za atentát zrealizovaný severokórejskými agentmi.

Gardner je presvedčený, že činy a vzťahy KĽDR naplňujú kritériá podpory terorizmu. “Takmer každá severokórejská provokácia je prijatá s kapituláciou – rok čo rok, jednou administratívou za druhou,“ dodal republikánsky kongresman Ed Royce, ktorý je predsedom výboru snemovne pre zahraničné vzťahy. Royce je taktiež ďalším zákonodarcom, ktorý pracuje na zaradení KĽDR na čiernu listinu.

KĽDR stiahli z amerického zoznamu štátov podporujúcich terorizmus za vlády prezidenta Georga Busha mladšieho v roku 2008, keď Pchjongjang dočasne umožnil medzinárodnú kontrolu svojho jadrového programu. Odvtedy ale KĽDR spoluprácu s medzinárodným spoločenstvom opäť zastavila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok