Podľa šéfa OSN je situácia v Sýrii neprijateľná

TASR
20.3.2012 08:21

Situácia v Sýrii dosiahla "neprijateľný a netolerovateľný" stupeň, vyhlásil dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Podľa šéfa OSN je situácia v Sýrii neprijateľná
SITA

Vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby svoj postoj vyjadrilo jednohlasne, a aj Bezpečnostnú radu OSN požiadal o prejavenie jednoty.


Prioritami OSN sú zastavenie násilia a začatie politického dialógu, uviedol Pan Ki-mun obecenstvu v indonézskom meste Bogor, južne od metropoly Jakarta, po rozhovoroch s tamojším prezidentom Susilom Bambangom Yudhoyonom. Generálny tajomník je momentálne na návšteve juhovýchodnej Ázie.


Povstalci vedú boje s vládnymi silami v sýrskom hlavnom meste Damask, kde sa v súčasnosti odohrávajú doposiaľ najnásilnejšie zrážky rok trvajúceho povstania v krajine. Dlhoročný prezident Bašár Asad protesty proti svojmu režimu potláča, čo si vyžiadalo už vyše 8000 ľudských životov.


Pan Ki-mun vyzval sýrsku vládu, aby umožnila neobmedzený prístup humanitárnych pracovníkov a pomoci.
"Nemáme toľko času, aby sme ním mohli plytvať a strácať ho. Jedna minúta alebo hodina odkladu môže znamenať viac mŕtvych ľudí," povedal Pan Ki-mun.


Yudhoyono vyhlásil, že Indonézia rešpektuje sýrsku suverenitu, ale medzinárodné spoločenstvo by malo ukončiť "humanitárnu tragédiu".

"Celosvetové spoločenstvo sa musí zjednotiť. To, že nie sme schopní prísť s rezolúciou OSN, neznamená, že utrpenie sýrskeho ľudu môže pokračovať," dodal indonézsky prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok