V Mníchove rokujú o bezpečnosti, nemecká ministerka varuje USA

TA3 TASR
17.2.2017 19:42

V nemeckom Mníchove sa začala prestížna medzinárodná bezpečnostná konferencia, ktorá sa v tomto meste koná od roku 1963. Na už 53. ročník konferencie pricestovalo vyše 500 politikov, podnikateľov, zástupcov vedeckej komunity a ľudskoprávnych organizácií z celého sveta.

Výzva na spoločné riešenie konfliktov

Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová v prvý deň jasne varovala novú americkú administratívu pred samostatným konaním v oblasti zahraničnej politiky a vyzvala na spoločný postup Severoatlantickej aliancie pri riešení kríz a konfliktov vo svete.

Podľa jej slov by Trumpova vláda nemala uzatvárať dohody napríklad s ruskou stranou "poza chrbát partnerov". Vyslovila sa aj proti zákazu vstupu do Spojených štátov pre občanov niektorých moslimských krajín i proti Trumpom zmieňovaným metódam mučenia pri výsluchoch teroristov, pretože je to v rozpore so spoločnými hodnotami aliancie.

Ministerka v Mníchove zdôraznila, že delenie záťaže medzi partnermi v aliancii nie je iba otázkou peňazí, jej spoločné znášanie je prejavom princípu jednoznačnej solidarity, ktorý vylučuje individuálne konanie.

Užšia spolupráca Európanov

Ursula von der Leyenová sa však vyslovila za užšiu spoluprácu Európanov v oblasti obrany a vyjadrila presvedčenie, že sa to stretne s pochopením aj vo Washingtone. "Stabilná Európska únia je preto v záujme USA práve tak ako zomknuté NATO," konštatovala ministerka.

Podľa nej by mal spoločne prebiehať aj boj proti islamskému terorizmu, ten by sa však nemal zmeniť na front proti islamu a moslimom, pretože by to znamenalo hrozbu "prehĺbenia zákopov", v ktorých majú pôvod násilie i teror.

Trump je voči NATO oddaný

Severoatlantická aliancia sa musí prispôsobiť, aby zostala dôveryhodná, vyhlásil neskôr americký minister obrany James Mattis. Zároveň potvrdil oddanosť prezidenta USA Donalda Trumpa voči NATO.

Vo svojom prejave ďalej povedal, že členovia NATO "by už viac nemali popierať realitu" medzinárodného terorizmu a iných geopolitických hrozieb.

Ako dodal, mali by sa "zjednotiť v dôsledku týchto rastúcich hrozieb pre naše demokracie". Administratívu Donalda Trumpa na konferencii zastupujú okrem Mattisa viceprezident Mike Pence a minister vnútornej bezpečnosti John Kelly, uviedla agentúra DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok