Únia proti teroristom pritvrdí, trestná bude aj ich verejná obhajoba

TA3 ČTK
16.2.2017 13:10

Prísnejšie klasifikovanie trestných činov súvisiacich s terorizmom a ešte väčšie bezpečnostné kontroly na vonkajších hraniciach Únie. To sú dve opatrenia, ktoré schválili poslanci Európskeho parlamentu. Pomôcť majú k účinnejšej prevencii v boji proti terorizmu.

Prvá z nich je namierená proti teroristom chystajúcim útoky na vlastnú päsť, druhá má viesť k sprísneniu kontrol na vonkajších hraniciach Únie. Obe získali podporu výraznej väčšiny europoslancov.

Podľa prvej právnej úpravy budú v členských štátoch ako trestné činy po novom klasifikované napríklad cesty do zahraničia s cieľom pripojiť sa k teroristickej skupine, účasť na výcviku alebo verejná obhajoba terorizmu. Štáty EÚ tiež budú povinné vymieňať si informácie o trestných činoch súvisiacich s terorizmom.

Druhé nariadenie sa týka sprísnenia kontrol pri vstupe na územie EÚ a pri jeho opustení. Pri každom cudzincovi a pri všetkých občanoch EÚ budú úrady zisťovať, či pas alebo doklad totožnosti, s ktorým sa preukazujú na ceste do niektorého zo štátov Únie či opačným smerom, nie je evidovaný v databáze ukradnutých či stratených dokladov. Kontrolovať sa bude tiež, či nie je meno na zozname hľadaných osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok