Agentúra Moody's znížila rating 9 portugalských bánk

TASR
7.10.2011 10:37

Príčinami sú nárast rizika v súvislosti s dlhopismi portugalskej vlády, ktoré majú vo svojich portfóliách, a júlové zníženie hodnotenia úverovej bonity Portugalska na Ba2 s negatívnym výhľadom.

Agentúra Moody's znížila rating 9 portugalských bánk

"Hlavnou príčinou zníženia úverových a depozitných ratingov väčšiny bánk je hodnotenie Moody's, podľa ktorého sa zhoršila ich individuálna finančná sila," uvádza sa v správe agentúry. Moody's informovala, že zhoršila o jeden až dva stupne ratingy prioritných záväzkov a depozitné ratingy 9 portugalských bánk, pričom šiestim z nich zhoršila o jeden až dva stupne aj rating finančnej sily. Výhľady ratingov všetkých bánk sú negatívne s výnimkou Banco Portugues de Negocios.

Medzi šesť bánk, ktorým agentúra znížila rating individuálnej finančnej sily rovnako ako úverové a depozitné ratingy, patria: Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portugues, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta a Caixa Economica Montepio Geral.

Príčinou zníženia úverového a depozitného ratingu Banco Internacional do Funchal a Banco Portugues de Negocios je zhoršenie úverovej známky Portugalska a za znížením úverového ratingu Espirito Santo Financial Group je zhoršenie hodnotenia jej prevádzkovej spoločnosti Banco Espirito Santo (BES).

Moody's očakáva ďalšie zhoršovanie kvality portugalských aktív, ktoré majú banky vo svojich portfóliách, z dôvodu slabého rastu ekonomiky, vládnych úsporných opatrení a obmedzeného prístupu k likvidite. Agentúra dodala, že plány na rekapitalizáciu a oddlženie portugalských bánk budú úspešné, ak pomôžu obnoviť dôveru v portugalské banky. "Moody's však predpokladá, že realizáciu týchto plánov ohrozujú veľké riziká."
Informovala o tom agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok