Trumpov nominant na ministra práce sa náhle vzdal kandidatúry

TA3 TASR
15.2.2017 23:54

Nominant amerického prezidenta Donalda Trumpa na ministra práce Andrew Puzder náhle stiahol svoju kandidatúru po tom, čo ho republikáni v Senáte odmietli podporiť.

Trumpov nominant na ministra práce sa náhle vzdal kandidatúry
SITA/AP

Nezaplatil dane

Urobili tak sčasti pre problém s daňami a dávkami, ktoré oneskorene zaplatil za bývalú domácu gazdinú, ktorá nemala povolenie pracovať v Spojených štátoch. Výkonný šéf spoločnosti vlastniacej siete reštaurácií rýchleho občerstvenia Puzder uviedol vo vyhlásení poskytnutom tlačovej agentúre AP, že sa cíti "poctený úmyslom prezidenta Donalda Trumpa postaviť ho do vedenia ministerstva práce, kde by pracoval na navrátení pracujúcich a firiem na cestu udržateľnej prosperity".

Zrušenie kandidatúry Puzdera, šéfa spoločnosti CKE Restaurants, prišlo v predvečer jeho dlho odkladaného schvaľovacieho híringu v Senáte. Mnohí republikáni vopred uviedli, že majú problém schváliť ho, pretože nezaplatil dane a dávky za domácu gazdinú dovtedy, kým ho Trump nenominoval 9. decembra na post v kabinete - povinnosť si teda splnil až päť rokov po tom, čo gazdinú prepustil.

Čelí mnohým útokom

Podľa jedného nemenovaného senátora šesť jeho kolegov požiadalo Biely dom, aby odvolal Puzderovo plánované štvrtkové vypočúvanie v Senáte, pretože zaňho nemienia hlasovať. To by ohrozilo nomináciu, lebo senátni republikáni majú iba väčšinu 52 hlasov k 48 a demokrati sú všetci odhodlaní odmietnuť ho.

Puzder čelí aj útokom vedeným demokratmi za svoju podnikateľskú činnosť a za výroky o ženách a zamestnancoch vo svojej spoločnosti, ktorá vlastní siete Hardee's a Carl's Jr. Kritizujú ho napríklad za postoj k zvyšovaniu minimálnej mzdy. Puzderov hovorca informoval, že kandidát zaplatil dane a poplatky hneď, ako zistil, že ich dlhuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok