Trumpovi ľudia mali pred voľbami pravidelne komunikovať s ruskými tajnými

TA3 ČTK
15.2.2017 07:10

Členovia volebného tímu Donalda Trumpa boli počas minuloročnej prezidentskej kampane opakovanie v kontakte s predstaviteľmi ruských tajných služieb a ruskej vlády. Podľa správy amerického denníka The New York Times to vyplýva z nahrávok telefonických hovorov.

Konkrétne mená neuviedli

Informovali o nich štyria súčasní aj bývalí vysoko postavení predstavitelia Spojených štátov. Podľa denníka sa Rusi spojili okrem iného s Paulom Manafortom, volebným manažérom Trumpovej kampane, ktorý vlani v auguste rezignoval pre obvinenia, že poberal peniaze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviča.

Manafort, ktorý sa venuje politickéhmu poradenstvu a v tomto odbore tiež pôsobil v rokoch 2007 až 2012 na Ukrajine, odmietol, že by vedome hovoril s predstaviteľmi ruských tajných služieb. "Je to absurdné," povedal v reakcii na správu.

Zdroje žiadne konkrétne mená neuviedli. Nejednalo sa ale len o členov Trumpovho volebného štábu, ale aj o ďalšie osoby z okolia súčasného amerického prezidenta.

Došlo k ovplyvneniu volieb?

Americké tajné služby a vyšetrovatelia odhalili kontakty členov Trumpovej kampane s Rusmi približne v rovnakom čase, kedy narazili na dôkazy o snahe Moskvy ovplyvniť výsledok amerických prezidentských volieb hackerskými útokmi, uviedol The New York Times.

Podľa zdrojov denníka sa ale nenašli žiadne dôkazy, že by Trumpov volebný štáb akokoľvek spolupracoval s Rusmi na kybernetických útokoch alebo sa s ich pomocou inak snažil ovplyvniť voľby v Trumpov prospech. Biely dom sa k správe amerického denníka zatiaľ nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok