Súd definitívne zakázal referendum o nezávislosti Katalánska

TA3 TASR
14.2.2017 22:29

Španielsky ústavný súd definitívne zakázal referendum o odčlenení Katalánska od Španielska, čo znamená ďalšiu prehru pre stúpencov nezávislosti tohto regiónu.

Ústavní sudcovia v Madride ešte v decembri dočasne zrušili platnosť príslušnej rezolúcie regionálneho parlamentu v Barcelone. Teraz zámer separatistov definitívne zastavili so zdôvodnením, že je v rozpore so španielskou ústavou, informovala španielska verejnoprávna televízia RTVE.

Španielsky ústavný súd na podnet centrálnej vlády v Madride ešte v roku 2014 zakázal právne záväzný plebiscit o rovnakej otázke v Katalánsku. Justícia vtedy argumentovala, že by sa v ňom malo hlasovať o otázke, ktorá sa týka územnej celistvosti krajiny, a tá nepatrí do právomocí regionálnej vlády.

Namiesto zakázaného plebiscitu sa tak v novembri 2014 uskutočnilo v Katalánsku symbolické referendum, na ktorom sa viac ako 80 percent zúčastnených voličov vyslovilo za jeho nezávislosť. Do hlasovania sa však vtedy zapojilo iba 2,3 milióna z celkove 6,9 milióna oprávnených voličov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok