Rusko vraj tajne umiestnilo novú strelu napriek výhradám USA

TA3 ČTK
14.2.2017 22:20

Rusko tajne umiestnilo novú strelu s plochou dráhou letu. Uviedol to americký denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov. Moskva tak učinila napriek výhradám Washingtonu, že tým poruší odzbrojovaciu dohodu.

Sovietsko-americká zmluva o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu v Európe, ktorá nadobudla platnosť v roku 1988, zakazuje rozmiestňovanie pozemných rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Ustanovenia dohody naplnili obe signatárske krajiny v roku 1991.

USA už v roku 2014 varovali, že Rusko porušuje túto dohodu skúškami novej strely. Počas fázy skúšok sa vláda Baracka Obamu snažila Rusov presvedčiť, aby toto porušenie dohody napravili. Teraz však americkí predstavitelia dospeli k záveru, že "zakázaná strela" dosiahla úplnú operatívnosť a bola tajne rozmiestnená.

Rusi teraz disponujú dvoma oddiely týchto striel, z ktorých jeden sa stále nachádza na skúšobnej strelnici Kapustin Jar na juhovýchode európskej časti Ruska. Druhý oddiel sa presunul na inú základňu, oznámil The New York Times vysoko postavený predstaviteľ, ktorý nebol oprávnený prezradiť ďalšie podrobnosti z hlásení rozviedky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok