Matovič vyzýva Danka a Glváča na odstúpenie, viní ich z hlasovacieho podvodu

TA3 TASR
14.2.2017 17:49

Opozičný poslanec OĽaNO-NOVA Igor Matovič vyhlásil, že podpredseda Národnej rady Martin Glváč (Smer) v pléne parlamentu hlasoval za šéfa NR Andreja Danka (SNS). Glváč mal použiť Dankovu kartu. Matovič oboch vyzval na odstúpenie. Podľa šéfky komunikácie parlamentu Zuzany Čižmárikovej Danko neporušil žiadny zákon a hlasoval svojou kartou.

Manipulácia s Dankovou kartou

"Danko s Glváčom spáchali podvod, keď pán Glváč hlasoval miesto Danka. Následne, keď na to prišli, sa nepriznali a nechali schôdzu bežať ďalej. Došlo k závažnému porušeniu zákona priamo v NR SR dvoma najvyššími predstaviteľmi parlamentu. Spáchali podvod a následne sa k tomu nepriznali," povedal Matovič a pustil videozáznam, ktorý má podvodné hlasovanie dokazovať.

K incidentu malo dôjsť počas prezentácie na začiatku mimoriadnej schôdze venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica (Smer). Kým Danko v sále nebol, hlasovanie ho vykázalo, že bol vďaka jeho karte prítomný. Na druhej strane Glváč, ktorý sa v sále nachádzal, je vykázaný ako neprítomný. Glváč mal totiž manipulovať práve s Dankovou kartou, nie so svojou.

"Vyzývame Danka a Glváča, aby sa vzdali svojich poslaneckých mandátov," apeloval Matovič. Podľa jeho slov sa takáto vec môže omylom stať, nepáči sa mu však, že o tom vedeli, ale nepriznali sa a zatajili to. Rokovací poriadok NR vylučuje, aby jeden poslanec hlasoval za druhého. Ak sa Danko a Glváč mandátov nevzdajú, OĽaNO-NOVA zváži ďalšie kroky.

Danko nemá dôvod vzdať sa mandátu

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko neporušil žiaden zákon. Vyhlásila to šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. "Predseda Danko hlasoval svojou kartou, ktorú mal na stole. Treba tiež pripomenúť, že nešlo v žiadnom prípade o hlasovanie k zákonu, ale o hlasovanie k uznášaniaschopnosti Národnej rady," zdôraznila.

Na výzvu Matoviča, aby sa mandátu vzdal aj Danko, Čižmáriková odvetila, že je veľmi zvláštne na to reagovať. "Pán predseda neporušil zákon, nemá sa teda prečo vzdať mandátu," zdôraznila. Na otázku, prečo aktéri situáciu neriešili, hneď ako na to prišli, ale schôdza pokračovala ďalej, Čižmáriková neodpovedala. "Opakujem, že pán Danko neporušil zákon a hlasoval svojou vlastnou kartou," dodala s tým, že za Glváča hovoriť nechce.

Glváč hlasoval Dankovou náhradnou kartou

Martin Čambalík z kancelárie Glváča novinárom priznal, že Glváč hlasoval Dankovou náhradnou kartou v domnienke, že je jeho. Zároveň viackrát zdôraznil, že nešlo o štandardné hlasovanie, ale o zisťovanie účasti poslancov, ktoré sa koná na začiatku každej schôdze. Ak by ich totiž v sále nebolo aspoň 76, rokovanie sa nemôže začať. "Tá náhradná karta bola nainštalovaná v zariadení pred pánom Glváčom a on bol presvedčený, že je jeho. Až následne, keď ho pán predseda Danko upozornil, že on nemá kartu, zistil, že nie je jeho. Svoju kartu si potom vytiahol z vrecka," vysvetlil Čambalík.

Na otázku, či sa za svoje konanie Glváč ospravedlňuje, Čambalík zopakoval, že v tom nebol žiaden úmysel. "Momentálne nie je ten čas na ospravedlnenie, lebo to treba vnímať aj v kontexte snahy pána Matoviča prekryť, ako sa správa v parlamente," dodal.

V tomto volebnom období hlasovala za poslaneckého kolegu Martina Šimkovičová (nezaradená). Mandátu sa odmietla vzdať, dostala pokutu 1000 eur. V roku 2009 sa rovnakého prešľapu dopustila vtedy opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Chybu si priznala a vzdala sa poslaneckého mandátu, čo označila za jediný spôsob, ako sa očistiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok