Zmaril Matovič schôdzu? Obrázky s vdovou boli prílohou, bráni sa

TA3 TASR SITA
14.2.2017 15:37

Mimoriadna schôdza o odvolaní Roberta Fica trvala v utorok mimoriadne krátko. Igor Matovič priniesol do pléna obrázky s "chudobnou vdovou" či Ladislavom Bašternákom, ktoré Andrej Danko vyhodnotil ako porušenie nového rokovacieho poriadku. Matovič podľa neho sám schôdzu zmaril.

Danko: Schôdzu zmaril Matovič, hrozí mu trest

Predseda OĽaNO-NOVA Matovič sám zmaril mimoriadnu schôdzu pléna venovanú návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica. Na tlačovej konferencii to vyhlásil šéf parlamentu Andrej Danko, podľa ktorého môže Matovič dostať trest v podobe finančnej pokuty.     

Dôvodom prerušenia schôdze, ku ktorému prišlo po zasadnutí poslaneckého grémia, bol Matovič. Ten mal za opozíciu návrh na zosadenie Fica odôvodniť, k čomu si priniesol vizuálne pomôcky. Podľa Danka tak konal v rozpore s rokovacím poriadkom, ktorý to zakazuje. "Všetci sme poslanci a dostali sme mandát od ľudí. Mali by sme byť k sebe slušní. Ak je nejaký zákon platný, tak ho treba rešpektovať. Nie všetky zákony sa nám musia páčiť, ale vieme, že v bežnom živote musíme svoje povinnosti plniť," upozornil Danko.

img-9610-1_0a000002-181e-f2c6.jpg

Podľa jeho slov sa ukázalo, že iba jediný poslanec nerešpektuje zákon. "Je to otázka na voličov a ľudí z opozície, aká je to neúcta k nim zo strany Matoviča. Ja si ctím práva opozície a chceme bezodkladne pokračovať v rokovaní. Najskorší možný termín je vo štvrtok," povedal Danko s tým, že Matovič uprednostňuje svoj osobný politický záujem, aby znevážil parlament.

Bugár: Urobil by som to aj ja

Podpredseda NR SR Béla Bugár Dankovo rozhodnutie prerušiť schôdzu podporil. "Urobil by som to aj ja. Niekto nevie normálne pracovať, len chce vyvolať hádku. Opozícia si musí vo vlastných radoch buď urobiť poriadok, alebo sa vysporiadať s Matovičom. Keby sa tá zlosť a negatívna energia, ktorá ho obklopuje, dala využiť na svietenie, NR SR svieti zadarmo celý rok," vyhlásil.     

Podobne to vidí aj podpredseda parlamentu Martin Glváč. "Správanie Matoviča aj v minulosti bolo jedným z dôvodov, ktorý nás viedol k sprísneniu podmienok v rokovacom poriadku. Skôr ako práca pre ľudí je pre neho výhodnejšie robiť cirkus," myslí si.  S vedením parlamentu v tejto veci drží aj podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar. "Vyjadrujem poľutovanie nad tým, čo sa dnes udialo. Nový rokovací poriadok je efektívny nástroj, poslanci ho doteraz rešpektovali. Žiaľ, sú medzi nami ľudia, ktorí sa dokážu dostať do médií len vtedy, ak urobia nejaký škandál a rozruch," podotkol.

Danko na mimoriadnej schôdzi najskôr Matoviča žiadal, aby vizuály zo sály odniesol. Ten sa bránil tým, že obrázky, ktoré má v ruke, sú oficiálnou prílohou k návrhu na Ficovo odvolanie. "Viem, že ste si mysleli, že rokovacím poriadkom to zakážete, ale ten umožňuje každému poslancovi, aby ako prílohu k oficiálnemu návrhu dal akékoľvek vizuálne zobrazenia. Je to teda oficiálna príloha k návrhu na odvolanie predsedu vlády, nie vizuálna pomôcka. Je to moje právo," argumentoval šéf Obyčajných.     

Danka však nepresvedčil. Po grémiu šéf parlamentu oznámil, že Matovič prinesením vizuálov porušil rokovací poriadok. "Poslanec Matovič bol vyzvaný na odstránenie stavu. Keďže opakovane neuposlúchol výzvu a neopustil sálu, Igor Matovič ako navrhovateľ má dnes absenciu. Je zrejmé, že bude voči nemu pokračovať konanie," povedal Danko.

img-9653_0a000002-18d6-7b00.jpg

Matovič: Použil som oficiálnu prílohu

Matovič je presvedčený, že počas mimoriadnej schôdze rokovací poriadok parlamentu neporušil. Tvrdí, že počas odvolávania premiéra nepoužil vizuálnu pomôcku, ale oficiálnu prílohu návrhu na Ficove odvolanie.      

"To je oficiálna parlamentná tlač. Podali sme to takýmto spôsobom do podateľne národnej rady," upozornil Matovič. Tvrdí, že dôvodová správa na odvolanie premiéra má 19 strán a materiál, ktorý ukazoval v pléne, je jej súčasťou. "Nikde v zákone nie je napísané, že príloha má mať veľkosť A4, alebo že dôvodová správa má mať veľkosť A4. Urobil som všetko tak, ako to odo mňa vyžaduje zákon. Dal som to ako oficiálnu prílohu. Našli sme cestičku, ako obísť chorý rokovací poriadok Andreja Danka," zdôvodnil svoje správanie Matovič.

Upozornil tiež na to, že túto prílohu mali všetci poslanci rozdanú na stoloch v laviciach. "Prečo by som to nemohol ľuďom ukázať?" pýtal sa Matovič.     

Zároveň je presvedčený, že neporušil rokovací poriadok tak, ako tvrdí predseda parlamentu Danko, ktorý prerušil rokovanie mimoriadnej schôdze. "Ak by som to urobil aj vo štvrtok, tak zrejme znova by sa stalo to isté," načrtol Matovič, ako bude pravdepodobne postupovať vo štvrtok, keď bude schôdza venovaná odvolávaniu premiéra pokračovať opäť.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok