Situácia v Rusku pripomína Tretiu ríšu, tvrdí poslanec v emigrácii

ČTK TA3
14.2.2017 14:49

Škandál na ruskej politickej scéne vyvolal bývalý komunistický poslanec federálneho parlamentu Denis Voronenkov oznámením, že emigroval na Ukrajinu a získal ukrajinské občianstvo z obavy pred prenasledovaním ruskou tajnou políciou.

Situácia v Rusku pripomína Tretiu ríšu, tvrdí poslanec v emigrácii
SITA/AP

Rusko sa zbláznilo

Vo vyhlásení podľa kyjevského serveru Cenzor uviedol, že "situácia v dnešnom Rusku pripomína nacistické Nemecko". Komunistická strana oznámila, že plánuje Voronenkova vylúčiť zo svojich radov. Voronenkov ukrajinským novinárom povedal, že "celý (ruský) štát sa zbláznil a ovláda ho pseudovlastenecké šialenstvo".

Ruskú anexiu Krymu v roku 2014 v parlamentnom hlasovaní vraj osobne nepodporil, hlasovali za neho komunistickí kolegovia. "Obyvatelia Krymu by sa nechali pripojiť aj k Spojeným štátom, keby im sľúbili penziu tisíc dolárov," vyhlásil Voronenkov. Anexiu Krymu koncom marca 2014 jednohlasne schválila horná komora ruského parlamentu, v dolnej komore hlasoval proti jediný poslanec Ilja Ponomarjov, ktorý vlani v lete získal ukrajinské občianstvo.

Vylúčia ho zo strany?

Vzdorovitý komunista Voronenkov zaujal ruské médiá už prednedávnom, keď vypovedal pred ukrajinskými vyšetrovateľmi v kauze Viktora Janukovyča. Bývalý ukrajinský prezident, ktorý žije v ruskej emigrácii, je v neprítomnosti obvinený z velezrady a zneužívania moci. Voronenkov v Kyjeve z vlastnej iniciatívy vypovedal proti nemu.

Tajomník ruskej komunistickej strany Jurij Afonin agentúre TASS povedal, že strana nechá preveriť, či má Voronenkov skutočne okrem ruského tiež ukrajinské občianstvo. Ak sa to potvrdí, bude Voronenkov zo strany okamžite vylúčený. Vedenie komunistov potom vraj k celej kauze ešte vydá špeciálne vyhlásenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok