Šikanovanú učiteľku si nahrávali na mobil. Štát ju posmrtne ocení

TA3 TASR
14.2.2017 10:14

Šikanovaná učiteľka Strednej priemyselnej školy Na Třebešíně v Prahe, ktorá vlani v januári zomrela, bude in memoriam ocenená pri príležitosti Dňa učiteľov.

Šikanovanú učiteľku si nahrávali na mobil. Štát ju posmrtne ocení
SITA/AP

Povestná posledná kvapka

České ministerstvo školstva tak chce symbolicky pripomenúť kauzu a diskusiu, akú v spoločnosti vyvolala. Po pondelkovej návšteve uvedenej školy to oznámila ministerka školstva Kateřina Valachová, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Zverejnenie prípadu vyvolalo v Česku vášnivé diskusie o šikane v školách. "Bola to povestná posledná kvapka, keď si spoločnosť uvedomila, čo všetko sa môže v školách stať, čo všetko sa môže stať učiteľovi," uviedla ministerka.

Škola zamestnala aj psychologičku

Valachová sa stretla aj s bývalým riaditeľom školy Lubošom Bauerom, ktorý sa vlani v júli vzdal funkcie. Nový riaditeľ vymenoval nových zástupcov. Zmenila sa tiež výchovná poradkyňa a škola zamestnala aj psychologičku. Podľa nového riaditeľa je práve ona najdôležitejšia pre prevenciu šikany. Ministerka ocenila takisto obnovenie komunikácie so žiackym parlamentom a rodičovským združením.

Päťdesiatpäťročnú učiteľku zrejme traja študenti šikanovali dlhší čas, niektoré incidenty ich spolužiaci nakrútili mobilom. Smrť učiteľky podľa polície nezavinila cudzia osoba. Kriminalisti napriek tomu v júni 2016 začali trestné stíhanie troch mladíkov. Obvodný súd pre Prahu 4 vyniesol verdikt, ale vzhľadom na nízky vek obžalovaných ho nezverejnil. Jedna zo strán sporu sa proti rozsudku odvolala.

Novela školského zákona

Českí politici chcú zabrániť tomu, aby sa podobné prípady v školách opakovali. Posilnili preto postavenie učiteľa, čo zakotvili aj v novele školského zákona. Snemovňa ju už schválila a v marci o nej bude hlasovať Senát.

Bude v nej jednoznačne zakotvené, že opakovaný slovný alebo fyzický útok na učiteľa zo strany žiaka znamená postih, ktorým na stredných školách môže byť až vylúčenie. Riaditelia budú povinní takúto situáciu riešiť. Na proces budú dozerať štátni zástupcovia, uviedli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok