U Bašternáka zasahovali policajti, dôvodom malo byť Bonaparte

TA3 SITA
14.2.2017 08:38

U neslávne známeho Ladislava Bašternáka zasahovali policajné jednotky. Dôvodom mala byť podľa medializovaných informácií stavba bytového komplexu Bonaparte. U podnikateľa, ktorý je podozrivý z podvodov a ktorého meno je často skloňované v politickom zápase, sa ukázali policajti už v lete.

Päť domových prehliadok

Policajti Národnej kriminálnej agentúry v ranných hodinách urobili v Bratislave päť domových prehliadok a jednu prehliadku iných priestorov a pozemkov, kde bol dôvodný predpoklad zaistenia listinných dôkazov. Uviedol to Martin Wäldl z kancelárie prezidenta Policajného zboru v reakcii na otázku týkajúcu sa policajnej akcie v Bratislave v nehnuteľnostiach spájaných s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Dodal, že listinné dôkazy by mali mať súvislosť s vyšetrovaním vo veci podozrenia z daňových trestných činov. Z dôvodu prebiehajúcich procesných úkonov nie je v tejto chvíli možné poskytnúť bližšie informácie, dodal hovorca.

Policajnú raziu v bytovom komplexe na Tupého ulici vykonali už vlani v júni. Policajti boli v tom čase na mieste približne štyri hodiny. Mali si prísť po účtovníctvo Bašternákových firiem. Z priestorov si odniesli počítač, následne vykonali domovú prehliadku u účtovníčky.

Ako zarobil milióny eur

Polícia a prokuratúra vyšetrovala Bašternáka na konci vlaňajšieho roka, ako a či vôbec mohol zarobiť 12 miliónov, a tiež, či nie je jeho majetok nelegálny. Kontroverzného podnikateľa spájajú s podozreniami z daňových podvodov a v minulosti ho vyšetrovala bratislavská okresná prokuratúra.

Finančná správa už v roku 2013 nadobudla podozrenie, že sumu mohol podnikateľ zaplatiť len naoko, aby získal späť daňovú vratku dva milióny eur. Pre kauzu Bašternák opozícia žiadala odchod ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý je údajne s Bašternákom prepojený.

Pýtali sa ho na majetok

Ako uviedol hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Michal Šúrek, pre majetok Ladislava Bašternáka sa obrátili na finančnú políciu. Podnikateľ doručil na základe výzvy 19. januára na Okresnú prokuratúru Bratislava I vyjadrenie s prílohami, ktoré by malo vysvetľovať niektoré otázky súvisiace s jeho majetkom.

Prokuratúra ho podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku žiadala, aby predložil doklady o tom, akým spôsobom nadobudol špecifikovaný majetok a rovnako uviedol aj hodnotu tohto majetku. „Dozorujúca prokurátorka po tom, čo sa oboznámila s vyjadrením Ladislava B., požiadala finančnú políciu o preskúmanie skutočností, ktoré vyplynuli z doručeného vyjadrenia,“ vysvetlil hovorca. Podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku, ak prokurátor považuje za potrebné podnet doplniť alebo vykonať ďalšie preskúmavanie príjmov, hodnoty majetku a spôsobu nadobudnutia majetku osoby, požiada o doplnenie alebo ďalšie preskúmanie finančnú políciu. Finančná polícia je povinná žiadosti prokurátora v určenej lehote vyhovieť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok