Rapidshare musí podľa súdu vyhľadávať pirátsky obsah

SITA
19.3.2012 14:47

Nemecký súd vo štvrtok nariadil prevádzkovateľovi zdieľacej služby Rapidshare, aby aktívne vyhľadával pirátsky obsah v súboroch, ktoré používatelia nahrávajú na jeho servery. Ako informovala agentúra Bloomberg, odvolací súd v Hamburgu tak potvrdil tri samostatné rozhodnutia nižšieho súdu.

Rapidshare musí podľa súdu vyhľadávať pirátsky obsah

Rozhodnutie sa však v praxi týka len obsahu od troch firiem, ktoré žaloby podali, a to hudobnej spoločnosti Gema a knižných vydavateľov De Gruyter a Campus. Spor sa začal ešte v roku 2009, kedy Gema požiadala súd o odstránenie približne 5 tis. skladieb z Rapidshare, ktorý v súčasnosti odstraňuje nelegálny obsah až po nahlásení treťou stranou.

Podľa rozhodnutia súdu však bude musieť začať monitorovať nahrávané súbory a zaistiť, aby nebolo možné nahrať a šíriť pirátsky obsah. Rozhodnutie nemeckého regionálneho súdu je ale v rozpore s februárovým rozhodnutím Európskeho súdneho dvora, podľa ktorého nikto nemôže nútiť hostingové spoločnosti k aktívnemu monitorovaniu, prípadne blokovaniu obsahu.

Podľa rozsudku, ktorý platí v celej Európskej únii, by tak bolo porušované súkromie používateľov a ohrozená sloboda informácií. Predstavitelia spoločnosti Rapidshare ešte neuviedli, či rozsudok napadnú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok