Prichádza oteplenie, meteorológovia očakávajú aj rekordy

TA3 TASR
13.2.2017 20:31

Na Slovensku sa oteplí. Teplota vzduchu dosiahne miestami deväť stupňov Celzia. Vo vyšších horských polohách očakávajú meteorológovia aj rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu, keďže v polohách 1000 až 1500 metrov bude v stredu miestami viac ako desať stupňov Celzia.

Prichádza oteplenie, meteorológovia očakávajú aj rekordy
SITA/AP

Vo svojej analýze o tom informuje Miroslav Šinger zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Oteplenie príde podľa meteorológa z nezvyčajného smeru, a to zo severu. "Sme zvyknutí, že severné prúdenie prináša ochladenia, južné naopak oteplenia. Vo väčšine prípadov to tak skutočne je, no atmosféra ponúka širokú škálu možností a neplatí to vždy," uvádza vo svojej analýze Šinger.

Ako tvrdí, za určitých okolností môže byť studené aj južné prúdenie, prípadne teplé severné prúdenie. "Najskôr sa musí dostať teplý vzduch severne od nášho územia a odtiaľ potom k nám. Severne od našej oblasti sa samozrejme dostal z nižších zemepisných šírok," vysvetlil meteorológ.

V ďalších dňoch sa stred tlakovej výše vo vyšších hladinách presunie z južného Nórska cez Nemecko, Česko a Rakúsko až nad Stredomorie. Teplý vzduch sa tak v severnom prúdení dostane do celej strednej Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok