Rumunsko usporiada referendum o boji s korupciou, rozhodol parlament

TA3 TASR
13.2.2017 18:47

Poslanci rumunského parlamentu odsúhlasili usporiadanie referenda o pokračovaní boja proti korupcii. Za referendum navrhované prezidentom Klausom Iohannisom hlasovalo všetkých 310 prítomných zákonodarcov.

Rumunsko usporiada referendum o boji s korupciou, rozhodol parlament
SITA/AP

Zmobilizovať podporu verejnosti

Zatiaľ nie je jasné, na akú konkrétnu otázku by mali občania v celonárodnom poradnom referende odpovedať. Poslanci však zdôraznili, že otázka musí byť formulovaná v súlade s rumunskou ústavou a platnými zákonmi. Prezident Iohannis chce usporiadaním referenda zmobilizovať podporu verejnosti pre pokračovanie boja proti korupcii v Rumunsku.

Rumunská vláda prežila minulú stredu hlasovanie o nedôvere v parlamente, ktoré iniciovala opozícia v súvislosti s najväčšími pouličnými protestmi v krajine od pádu komunizmu v roku 1989.

Pod tlakom protestov

Demonštrácie vypukli po tom, ako vláda prijala nariadenie, ktoré by sťažilo stíhanie verejných činiteľov zneužívajúcich svoje postavenie. Práve pod tlakom protestov vláda nariadenie napokon stiahla. Minulý štvrtok napokon odstúpil z funkcie aj minister spravodlivosti Florin Iordache.

Demonštrácie v krajine však napriek tomu celkom neutíchli a desaťtisíce protestujúcich sa aj nedeľu zišli pred sídlom rumunskej vlády v Bukurešti, aby žiadali jej odstúpenie. Išlo v poradí o 13. deň protivládnych protestov v hlavnom meste.

V rovnakom čase sa v nedeľu v Bukurešti zišlo zároveň aj okolo 1000 stúpencov vlády, a to pred prezidentským palácom. Tí zase už ôsmy deň po sebe apelovali na rezignáciu prezidenta Iohannisa, ktorý otvorene podporil protivládne protesty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok