Aktivistovi zakázali pomáhať bezdomovcom. Vraj ich môže ohroziť

TA3 TASR
13.2.2017 13:21

Podnikateľ a aktivista z Komárna pravidelne prinášal ľuďom bez domova jedlo. Už to robiť nemôže, zasiahli totiž miestni hygienici. Vraj môže bezdomovcov s krehkou imunitou ohroziť.

Aktivistovi zakázali pomáhať bezdomovcom. Vraj ich môže ohroziť
TASR

Nechcel ukázať potvrdenie

Ako uviedol hlavný hygienik Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva, hygienici v Komárne nezakázali miestnym podnikateľom ponúkať zadarmo jedlo bezdomovcom a sociálne slabším rodinám. Urobili tak len v prípade "jedného muža, ktorý trpí prenosným ochorením a môže tak ohroziť ostatných".

fdgfgggggg_0a000002-a5bf-6579.jpg

Muž nechcel podľa Mikasa ukázať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti. Ľudia ním pri manipulácii s jedlom musia disponovať. Kontrolóri preto vyzvali Komárňana, aby jedlo nepodával. "Ľudia bez domova majú totiž oslabenú imunitu, nemôžeme riskovať, že sa nakazia i ostatní," povedal Mikas. O aké ochorenie ide, nechcel špecifikovať.

Muž z
Komárna sa cez víkend na sociálnej sieti sťažoval, že ho telefonicky kontaktovali hygienici. Podľa jeho slov ho upozornili na absenciu povolenia. "Upozornili ma, že ľudia pri podávaní jedla nemali rukavice a či máme potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti," napísal na Facebooku s tým, že sa nikto nestará o to, že bezdomovci často jedia i nájdené veci z kontajnerov. Zverejnil tiež, že hygienici si potom urobili "záťah na všetky reštaurácie, ktoré jedlo bezdomovcom poskytli".

Išlo o plánované akcie

Mikas túto informáciu poprel. Nebolo to podľa neho tak. V deň, kedy sa hygienici spojili so spomínaným mužom, robil regionálny úrad dve kontroly v stravovacích zariadeniach, doplnila Andrea Kološová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Komárne. Potvrdila, že "s týmto prípadom však nijak nesúviseli, šlo o naplánované akcie." Jednu prevádzku po kontrole zatvorili.

Hlavný hygienik tvrdí, že mužovi diagnostikovali ochorenie prednedávnom, má to byť i laboratórne potvrdené. Ak by teda ako zdravotne nespôsobilý podával jedlo i naďalej, hrozia mu postihy. Jednou z nich je napríklad finančná sankcia vo výške 1600 eur. O jeho pomoc bezdomovcom sa hygienici v Komárne dozvedeli z médií. Mikas nechcel spresniť, či je spomínaný muž majiteľom nejakej z reštaurácií v Komárne. Vývoj udalostí budú kontrolóri naďalej sledovať.

Podávať pokrmy oficiálne ľuďom bez domova môžu napríklad charitatívne organizácie. Je im dovolené nakladať i s jedlami po dátume minimálnej trvanlivosti, musia byť však zdravotne neškodlivé. Takéto potraviny im môžu odovzdať obchodníci. Na bezproblémovosť potravín po dátume trvanlivosti dohliada Štátna veterinárna a potravinová správa, ktorej prácu s takýmito potravinami treba nahlásiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok