Pre hroziacu katastrofu v USA evakuovali už takmer 200-tisíc ľudí

TA3 ČTK
13.2.2017 11:19

Približne 190-tisíc ľudí už evakuovali v americkom štáte Kalifornia. Hrozí tam pretrhnutie najvyššej priehrady v krajine - zistili na nej vážne škody spôsobené eróziou.

Toto nie je cvičenie

Ľudí evakuovali z oblasti v okolí priehrady Oroville v severnej Kalifornii. V prípade pretrhnutia poškodeného núdzového prepadu hrozí nekontrolované zaplavenie územia pod najvyššou hrádzou v Spojených štátoch, varovali americké úrady.

"Bola nariadená okamžitá evakuácia pod priehradou Oroville a v oblastiach pozdĺž toku (rieky Feather). Toto nie je cvičenie, toto nie je cvičenie," oznámil na sociálnych sieťach miestny šerif. Cesty vedúce na juh smerom k Sacramentu boli po vyhlásení evakuácie upchaté.

Okolo 1:30 nášho času kalifornskej úrady uviedli, že hrozí, že sa "v nasledujúcej hodine pretrhne núdzový prepad". Podľa agentúry Reuters sa ale varovanie nenaplnilo a núdzový prepad ďalej drží pohromade.

Vyše 230 metrov vysoká

Úrady chcú teraz skúsiť dieru v priehrade zaplniť kamením, ktoré by mali zhadzovať z vrtuľníkov.Vodu z priehrady začali úrady vypúšťať už vo štvrtok, potom čo si všimli, že v prepade na priehrade už chýba kusy betónu. Voda v nádrži pred tým výrazne stúpla v dôsledku vytrvalých dažďov.

Kalifornský guvernér Jerry Brown požiadal už v piatok federálnu agentúru pre krízové ​​situácie o vyhlásenie núdzového stavu kvôli nebezpečenstvu záplav a zosuvom pôdy. V sobotu začala voda z priehrady tiecť cez núdzový prepad po prvýkrát v takmer päťdesiatročnej histórii tohto 230 metrov vysokého stavebného diela. Vyše dva kilometre dlhá umelá nádrž Oroville pojme asi štyri kubické kilometre vody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok