Rozdali ceny BAFTA. Ktoré snímky si ich odniesli?

TA3 SITA TASR
12.2.2017 22:43

Laureátov už 70. ročníka cien Britskej akadémie filmových a televíznych umení vyhlásili v Royal Albert Hall v Londýne. Hlavné ocenenie za najlepší film roka získal muzikál La La Land, ktorý si odniesol celkovo päť cien.

Za najlepší britský film v londýnskej Royal Albert Hall vyhlásili Ja, Daniel Blake režiséra Kena Loacha, cenu BAFTA pre najlepší film v inom ako anglickom jazyku získal Saulov syn Lászlóa Nemesa, najlepším dokumentárnym filmom je 13th Avy DuVernay a najlepším animovaným filmom Kubo a kúzelný meč.

V kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe zvíťazil Casey Affleck za snímku Miesto pri mori, ktorá dostala aj cenu za pôvodný scenár (Kenneth Lonergan). Dve trofeje získala tiež dráma Lion, ktorá uspela v kategóriách Najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Dev Patel) a Adaptovaný scenár (Luke Davies). Najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe sa stala Viola Davis (Fences). Cenu za najlepší strih získala snímka Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu, Fantastické zvery a ich výskyt uspeli v kategórii Výprava, najlepšie kostýmy mal film Jackie, za zvuk ocenili sci-fi Prvý kontakt, za špeciálne vizuálne efekty Knihu džungle a za masky Božskú Florence.

Najvyššie ocenenie BAFTA Fellowship za celoživotný prínos dostal 90-ročný americký herec a filmár Mel Brooks, ktorý si trofej prevzal od princa Williama. Trofej za výnimočný britský prínos filmu udelili reťazcu kín Curzon Cinemas, ktorý sa špecializuje na artové snímky. V kategórii Rising Star, ktorej víťaza ako jediného vyberá verejnosť, zvíťazil anglický herec Tom Holland, najnovší predstaviteľ Spider-Mana. Podujatie už po dvanásty raz moderoval Stephen Fry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok