KĽDR uskutočnila raketový test, strela dopadla do Japonského mora

TA3 TASR ČTK
12.2.2017 07:33

Severná Kórea odpálila bližšie nešpecifikovanú balistickú strelu. S odvolaním sa na správu velenia juhokórejskej armády to oznámila agentúra Jonhap.

Odpálenie avizoval v novoročnom príhovore

Raketa bola odpálená približne o 7.55 v nedeľu ráno miestneho času (v sobotu krátko pred polnocou SEČ) z provincie Severný Pchjongan smerom nad Japonské more. Soul preveruje, či nešlo o balistickú raketu stredného doletu typu Musudan, schopnú zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 3000 kilometrov.

Juhokórejská armáda ešte v polovici januára varovala, že Severná Kórea zrejme plánuje čoskoro odpáliť dve medzikontinentálne balistické strely. Ich skúšobné odpálenie v novoročnom príhovore avizoval aj samotný vodca KĽDR Kim Čong-un.

Japonský premiér označil odpálenie rakety Severnou Kóreou za "absolútne neprijateľné" a vyzval túto komunistickú krajinu, aby dodržiavala rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Trump potvrdil Abeho slová: "Chcem len, aby všetci pochopili a plne si uvedomili, že Spojené štáty americké stoja za Japonskom, svojím veľkým spojencom, na 100 percent."

Chcú odvrátiť nepriateľské akcie

Americká administratíva medzitým dala na vedomie, že severokórejskú provokáciu po Trumpovom prevzatí moci očakávala a zváži všetky možnosti, ako Pchjongjangu na raketovú skúšku odpovie. Politický poradca Bieleho domu Stephen Miller v televízii NBC povedal, že USA v Tichomorí podporia všetkých svojich spojencov proti nepriateľským akciám KĽDR.

"Posilníme naše životne dôležité spojenectvá v tichomorskej oblasti v rámci našej stratégie odstrašenia a odvrátenia nepriateľských akcií, ktorých sa v posledných rokoch dopúšťa severokórejský režim,“ uviedol Miller. Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters povedal, že reakcia Washingtonu bude presne odmeraná, aby preukázala odhodlanie, ale zároveň sa vyhla ďalšiemu vyhroteniu situácie.

Očakáva sa, že USA vyvinú tlak aj na Čínu, ktorá patri k hlavným spojencom severokórejského režimu. “Nebolo to žiadne prekvapenie,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa. “Severokórejský vodca rád priťahuje pozornosť v časoch, aké sú tieto,“ dodal. Abe sa po britskej premiérke Therese Mayovej stal druhým šéfom zahraničnej vlády, ktorý sa s Trumpom v USA stretol. Po piatkovom rokovaní obaja politici odleteli na Floridu, kde trávia spoločný víkend.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok