Rozšíria hlavné mesto? Proti plánom poľskej vlády ľudia protestovali

TA3 TASR
11.2.2017 16:36

V centre Varšavy sa konal protestný pochod proti plánom poľskej vlády rozšíriť hlavné mesto a začleniť doň 32 okolitých obcí. Ulicami mesta pochodovali s banermi a zástavami stovky odporcov tohto plánu.

Rozšíria hlavné mesto? Proti plánom poľskej vlády ľudia protestovali
SITA/AP

Vládna strana Právo a spravodlivosť argumentuje, že takýto krok by dopomohol k rozvoju vidieka tým, že by došlo k užšiemu prepojeniu obcí s Varšavou. Tá poskytuje v regióne viac pracovných miest, ako aj možností na vzdelanie a zábavu. Odporcovia tohto návrhu tvrdia, že opatrenie by miestne orgány pripravilo o rozhodovacie právomoci. Celý návrh je podľa nich pripravený tak, aby vláde pripravil pôdu na získanie kontroly nad Varšavou v regionálnych voľbách v roku 2018.

Obyvatelia v hlavnom meste sú prevažne voličmi trhovo orientovanej najväčšej opozičnej strany Občianska platforma, vládnu stranu PiS naopak podporujú voliči na predmestiach a vidieku. Vládna strana sa napokon v dôsledku protestov a kritike rozhodla zmienený návrh predložiť na konzultácie s verejnosťou skôr, než o nej budú hlasovať poslanci v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok