Palestínsky expremiér mal viesť misiu OSN v Líbyi, zablokovali ho USA

TA3 TASR
11.2.2017 12:45

Vymenovanie bývalého palestínskeho premiéra Salama Fayyada za lídra misie Organizácie spojených národov v Líbyi zablokovali Spojené štáty. Stála zástupkyňa USA pri OSN Nikki Haley to odôvodnila tým, že organizácia je dlhodobo zaujatá voči Izraelu.

Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová uviedla, že Spojené štáty boli sklamané po zistení, že generálny tajomník OSN António Guterres zaslal Bezpečnostnej rade OSN list, v ktorom oznámil svoj zámer vymenovať Fajjáda za emisára OSN v Líbyi.

Haleyová uviedla, že OSN bola príliš dlho "nespravodlivo zaujatá v prospech palestínskej samosprávy na úkor našich spojencov v Izraeli." Americká diplomatka tiež dodala, že USA v súčasnosti nemajú v úmysle uznať palestínsky štát. Vyhlásila tiež, že Spojené štáty nepodporujú "signál", ktorý by OSN vyslala do sveta Fajjádovým vymenovaním.

Od zvrhnutia líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 v Líbyi panuje chaos. O moc v krajine stále súperia dva vládne kabinety - ten na východe neuznáva vládu v Tripolise, za ktorou stojí OSN. Aj napriek podpore OSN má však vláda malú moc, v krajine naďalej pôsobia rôzne islamistické skupiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok