Na pláži uhynul obrovský húf veľrýb, dobrovoľníci zachránili asi sto z nich

TA3 TASR
11.2.2017 11:23

Dobrovoľníkom na Novom Zélande sa podarilo zachrániť a dostať späť do mora asi sto z húfu vyše 400 veľrýb, ktoré vo štvrtok uviazli na odľahlej pláži Farewell Spit na Južnom ostrove.

Dobrovoľníci vytvorili ľudskú reťaz

V priebehu noci na piatok však približne 75 percent zo 416 guľohlavcov uhynulo. Ide o jeden z najtragickejších incidentov svojho druhu na Novom Zélande za uplynulé roky.

Záchranárom sa časť veľrýb podarilo dostať na more už v piatok, avšak viaceré sa znova vyplavili na pláž. Ďalšie pokusy dostať ich do mora boli úspešnejšie, konštatovala agentúra AO. Okrem iného sa totiž zlepšili aj poveternostné podmienky. Jeden z dobrovoľníkov vyjadril nádej, že vodcom húfu sa veľryby podarí vyviesť na otvorené more. V snahe zabrániť veľrybám, aby znova priplávali k pláži, dobrovoľníci pri pobreží vytvorili ľudskú reťaz.

Problém s telami veľrýb

Novozélandské úrady sa po záchrannej akcii sústreďujú na riešenie problému s telami uhynutých veľrýb. Jednou z možností je, že ich nechajú v mori na mieste úhynu, obávajú sa však, že rozkladajúce sa trupy by more mohlo odplaviť k obývaným častiam pobrežia.

Vo februári 2015 uviazlo na brehu v približne rovnakej oblasti takmer 200 guľohlavcov, podarilo sa zachrániť 60 z nich. Podľa ochranárskej organizácie Project Jonah sa historicky najrozsiahlejšie zaznamenané uviaznutie veľrýb na pláži udialo v roku 1918, keď na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu, uviazlo na plytčine zhruba 1000 guľohlavcov.

Guľohlavec je v tomto smere najzraniteľnejšou veľrybou, keďže sa presúva vo veľkých húfoch. Vedci stále nepoznajú uspokojivú odpoveď na to, prečo tieto morské cicavce často končia na súši. Predpokladá sa však, že v tom zohráva úlohu viacero nepriaznivých faktorov - od chorôb po extrémne počasie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok