Británia prestane vyšetrovať zločiny vojakov v Iraku, chce im poskytnúť úľavu

TA3 ČTK
11.2.2017 08:10

Britská vláda sa rozhodla zrušiť vyšetrovací tím, ktorý sa zaoberal prípadnými vojnovými zločinmi britských vojakov počas invázie do Iraku a následnej okupácie tejto krajiny. Oznámil to minister zahraničných vecí Michael Falloon.

Fallon povedal, že sú vojaci vystavení honu na čarodejnice. Rozhodnutie potom označil za krok k úľave pre vojakov, ktorí boli podozrievaní "už príliš dlho".

Vyšetrovaných bolo 675 prípadov vrátane obvinenia z vrážd. Iba 20 z nich bude odovzdaných na ďalšie konanie polícii vojenského námorníctva. Vyšetrovací tím IHAT bol zriadený v roku 2010. Vyriešil okolo 300 prípadov, v ktorých bolo vyplatených odškodnenie v celkovej výške 20 miliónov libier (asi 620 miliónov korún).

Rozhodnutie kabinetu odsúdila ľudskoprávna organizácie Amnesty International, podľa ktorej násilie napáchané v Iraku "nesmie byť zametené pod koberec". Dodala, že povesť britskej armády je teraz spochybnená.

Britská premiérka Theresa Mayová v októbri oznámila zámer presadiť, aby sa niektoré časti Európskeho dohovoru o ľudských právach neaplikovali na jednotky slúžiace v oblastiach vojnových konfliktov. Mayová tak chce aj do budúcnosti chrániť britských vojakov bojujúcich v zahraničí pred súdnymi žalobami a ušetriť peniaze daňových poplatníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok