Japonský premiér na návšteve USA rokoval v Oválnej pracovni

TA3 TASR
10.2.2017 22:20

Americký prezident Donald Trump privítal v Bielom dome japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý pricestoval na dvojdňovú návštevu krajiny. Štátnici rokovali v Oválnej pracovni, nasledovala spoločná tlačová konferencia a pracovný obed.

V rokovaní figurovali témy ako regionálna bezpečnosť, obchodné vzťahy či návrh Tokia na investovanie v USA. "Chcel by som jasne demonštrovať neotrasiteľné americko-japonské spojenectvo," vyhlásil pred stretnutím Abe, ktorý položil veniec na vojenskom cintoríne v Arlingtone.

Obaja lídri sa v popoludňajších hodinách presunuli špeciálom Air Force One na Floridu do Trumpovho letoviska Mar-a-Lago. Abe navštívil Trumpa v jeho newyorskom sídle už v novembri, tesne po tom, ako miliardár zvíťazil v prezidentských voľbách.

trump-us-japan-12938-63159ddc47df439baa67ef11d0333f8e_0a000002-2e4c-f264.jpg

Abe dopoludnia navštívil i Obchodnú komoru Spojených štátov vo Washingtone. S japonským ministerským predsedom prišla do USA aj menšia delegácia. Abe je po britskej premiérke Therese Mayovej druhým zahraničným lídrom, s ktorým sa Trump stretol od svojej inaugurácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok