Koukalová získala zlato zo šprintu, Kuzminová v prvej desiatke

TA3 SITA
10.2.2017 16:37

Češka Gabriela Koukalová zvíťazila v rýchlostných pretekoch na 7,5 km na úvod individuálneho programu na majstrovstvách sveta v biatlone v rakúskom Hochfilzene.

Koukalová získala zlato zo šprintu, Kuzminová v prvej desiatke
SITA/AP (ilustračné foto)

Česká radosť

Obhajkyňa celkového prvenstva vo Svetovom pohári Koukalová sa raduje zo svojho prvého zlata v súpereniach jednotlivcov na MS, predvlani sa vo fínskom Kontiolahti podieľala na triumfe miešanej štafety ČR. Minulý rok na šampionáte v nórskom Osle-Holmenkollene bola v najkratšej disciplíne frustrujúco štvrtá.

Druhá s mankom rovných štyroch sekúnd skončila nemecká líderka aktuálneho ročníka SP Laura Dahlmeierová, členka zlatého mixu. Tretie miesto si vybojovala Francúzka Anais Chevalierová, ktorá zaostala o 25,1 s. Všetky tri medailistky predviedli bezchybnú streľbu. Nórska obhajkyňa prvenstva z vlaňajšieho Osla-Holmenkollenu Tiril Eckhoffová sa musela uspokojiť s 13. priečkou.

Kuzminová doplatila na chybu

Z tria Sloveniek v súlade s papierovými predpokladmi jednoznačne najlepšie pochodila Anastasia Kuzminová: obsadila 8. miesto s jedným nesklopeným terčíkom v stoji a s mankom 44 sekúnd. Paulína Fialková sa nachádza na 31. pozícii vo výsledkovej listine. Jana Gereková skončila na 62. priečke, o necelé dve sekundy sa nezmestila do šesťdesiatky pre stíhacie preteky.

"Mrzí ma tá chyba v stoji, ktorá trochu vyplynula z toho, že som si dlho vyberala strelecký ´stav´. Vzhľadom na všetky okolnosti pociťujem určitú spokojnosť s mojím výkonom, bežecký čas nie je zlý, na trati som zabojovala. Samozrejme, sú veci, na ktorých ešte treba popracovať. Teraz ma to buď zlomí, alebo sa budem zlepšovať," povedala pre RTVS Kuzminová, ktorá 3.-4. februára neabsolvovala naplánovaný generálkový štart na IBU Cupe v Brezne-Osrblí pre dozvuky choroby dýchacích ciest, zďaleka to nebol jej prvý zdravotný problém počas návratovej sezóny.

Nasledujú preteky mužov

Dvojnásobná olympijská šampiónka práve v rýchlostných pretekoch Kuzminová štartuje na svetovom šampionáte premiérovo od Nového Mesta na Morave 2013, kde bola 4. v individuáli, 14. v stíhačke, 15. v "mass-štarte" a 17. v šprinte.

V roku 2014 sa konali ZOH a v rokoch 2015 a 2016 Kuzminová absentovala pre tehotenskú, resp. materskú pauzu. Tridsaťdvaročná rodáčka z Ťumeňa má dve medaily z MS: striebro z pretekov s hromadným štartom 2009 a bronz v šprinte 2011.

O deň neskôr príde v Hochfilzene na rad prvé individuálne súperenie mužov: šprint na 10 km od 14.45 h. Do akcie sa zapoja aj Slováci Tomáš Hasilla, Martin Otčenáš, Matej Kazár a Michal Šima. V nedeľu 12. februára sú na programe obe stíhačky - žien na 10 km od 10.30 h a mužov na 12,5 km so začiatkom o 14.45 h. Šampionát je zároveň 7. kolom Svetového pohára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok