Slovák chcel hubiť parazitov, v misii OBSE na Ukrajine končí

TA3 ČTK
10.2.2017 13:23

Extrémistické názory sa nevyplatili Slovákovi Martinovi Guttenovi, ktorý nás reprezentoval v misii organizácie OBSE na Ukrajine.

Slovák chcel hubiť parazitov, v misii OBSE na Ukrajine končí
SITA/AP

Slovenský pozorovateľ, ktorý si získal pozornosť pre kontroverzné príspevky na sociálnej sieti, v polovici februára skončí v misii Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe na Ukrajine. Organizácia sa tak rozhodla po vyjadrení ministerstva zahraničia, ktoré odvolalo svoj súhlas s pôsobením Guttena na Ukrajine.

Pozorovateľ sa na sociálnej sieti pod menom Martin Guto vyjadroval pohŕdavo o svojich kolegoch z OBSE, pretože vraj nie sú Slovania, a o utečencoch písal ako "o parazitoch, ktorých bude hubiť." S proruským žoldnierom vraj tiež žartoval o zabití aktivistu Jána Benčíka, ktorý upozorňuje na kontroverzné príspevky sympatizantov krajnej pravice na sociálnych sieťach.

OBSE už skôr kritizovala Guttena za jeho komentáre na sociálnej sieti. Slovenské ministerstvo zahraničia reagovalo vyhlásením, že konanie pozorovateľa je nezlúčiteľné s princípmi a hodnotami, ktoré vyznáva OBSE a Slovensko. Gutten nie je zamestnancom slovenskej diplomacie, podľa dostupných informácií bol v minulosti profesionálnym vojakom a pôsobil v misii v Bosne. OBSE uskutočňuje pozorovateľskú misiu vo východnej časti Ukrajiny, ktorú takmer tri roky zmieta konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok