Fico bude čeliť odvolaniu, opozícia odovzdala svoj návrh

TA3 SITA TASR
10.2.2017 12:44

Opoziční poslanci Jana Kiššová a Igor Matovič odovzdali v podateľni parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi pre kauzu vysokých faktúr za energie.

Fico bude čeliť odvolaniu, opozícia odovzdala svoj návrh
SITA

Pridali sa aj kollárovci

Predseda NR SR Andrej Danko zvolal túto mimoriadnu schôdzu na utorok 14. februára so začiatkom o 13. hodine. Návrh podľa Matoviča obsahuje 42 podpisov, okrem OĽaNO a SaS sa k nemu pridali aj poslanci Sme rodina a nezaradený poslanec Zsolt Simon. "Z demokratickej opozície sa odmietol podpísať iba kolega Beblavý a spol. Nedemokratickej opozícii sme ani ponuku nedávali," doplnil.

Podľa predsedu Sme rodina Borisa Kollára sa jeho strana pripojila k návrhu, pretože Holjenčík šéfoval kvázi nezávislému úradu desať rokov. „Je to priamo nominant Fica. Zodpovedá priamo Ficovi. Nehovorte mi, že je tam nejaká nezávislosť,“ povedal s tým, že národ sa okradol o veľké peniaze.

„Toto je len špička ľadovca, čo vyšlo na povrch. Ľudia platia premrštené ceny energií. Tie by mali byť o 30 percent lacnejšie, aké boli v roku 2016,“ povedal Kollár s tým, že keď sa ceny vrátia na úroveň roku 2016, tak sú ľudia stále okradnutí o 30 percent. „Za toto si zaslúži, aby sme ho v parlamente odvolávali,“ dodal Kollár.


Kiššová: Holjenčík plnil rozkazy Fica

Aj líder OĽaNO upozornil, že Fico pôvodne hovoril o znížení cien o 4,3 percenta, preto nesúhlasí s tým, aby sa faktúry odberateľov len vrátili do stavu v roku 2016. Navyše podľa neho niektorí ľudia si už stihli prerobiť ističe, aby nemali vysoké faktúry a teraz sú im nanič. „Teda sú škody napáchané na firmách, ktoré musia meniť faktúry, ale aj na ľuďoch, ktorí si vymenili ističe,“ konštatoval. 

Fico má podľa podpredsedníčky SaS Jany Kiššovej plnú politickú zodpovednosť za neprimerane vysoké ceny energií a za chaos. "Nestačí odvolať Jozefa Holjenčíka. Stačilo by to, ak by bol nezávislým úradníkom. Alebo keby išlo len o jeho zlyhanie. Tak to však nie je. Holjenčík plnil príkazy Fica a úradu vlády a bol osobným chránencom Fica,“ vyhlásila. Tomu podľa nej nasvedčujú ich mnohé spoločné tlačové vystúpenia.

Na divadle sa nezúčastnia

Premiér Fico už avizoval, že sa neplánuje zúčastniť mimoriadnej schôdze venovanej návrhu na jeho odvolanie. "Už vopred avizujem, že sa na tomto divadle ja ani moji kolegovia nezúčastníme a budeme sa venovať práci pre ľudí," vysvetlil.

"Je o mne všeobecne známe, že ako predseda vlády dlhodobo strážim stabilné ceny energií, čo som potvrdil aj razantnými krokmi, ktorými som napravil chyby regulačného úradu. Je naozaj amorálne, že návrh na moje odvolanie podávajú aj ľudia, ktorí sú zodpovední za zdražovanie cien energií za Radičovej vlády," dodal vo svojom stanovisku premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok