Odoberú Čistému dňu akreditáciu? O osude zariadenia už rozhodli

TA3 SITA
10.2.2017 12:43

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny už rozhodlo, či odoberie, alebo neodoberie akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň v Galante. Povedal to minister Ján Richter, verdikt ministerstva však odmietol špecifikovať.

Vedenie Čistého dňa sa môže odvolať

Ako povedal, o obsahu a zdôvodnení rozhodnutia bude médiá a verejnosť informovať až po tom, ako nadobudne právoplatnosť, to znamená, po jeho doručení adresátovi. Rozhodnutie prvého stupňa poslalo MPSVR vo štvrtok právnickej kancelárii zastupujúcej vedenie Čistého dňa, ktorá má teraz 18 dní na jeho prevzatie na pošte.

"V zmysle zákona môžeme informovať o obsahu a zdôvodnení vykonaného rozhodnutia až po nadobudnutí právoplatnosti toho rozhodnutia. Musíme dodržať literu zákona," povedal Richter. Dodal, že vedenie Čistého dňa sa môže voči rozhodnutiu odvolať do 15 dní od jeho doručenia.

Nasledovať bude konanie 2. stupňa, ktoré sa v prípade ďalšieho odvolania môže skončiť až na súde. Celý proces tak podľa Richtera môže trvať aj rok.

Riaditeľ odmieta zlyhanie

Ministerstvo sa pri rozhodnutí opieralo o kontroly uskutočnené v Čistom dni vrátane rozsiahlej ministerskej kontroly, vychádzalo tiež z odporúčaní Akreditačnej komisie, ako aj zo zistení prokuratúry a polície, ktorá niektoré podania súvisiace s Čistým deň ešte prešetruje.

Richter tiež uviedol, že ministerstvo je schopné už teraz premiestniť deti a mladistvých z Čistého dňa do iného resocializačného zariadenia, ktorých je na Slovensku 20 s kapacitou 483 miest. O prípade údajného znásilnenia 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante informovala opozičná poslankyňa Natália Blahová už niekoľkokrát. Ministerstvo práce v reakcii na zverejnenie kauzy začalo v zariadení v spolupráci s Generálnou prokuratúrou SR kontrolu.

Opoziční poslanci medzitým upozornili na ďalšie prípady bývalých klientov a zamestnancov zariadenia, ktorí hovoria o zneužívaní chovancov. Polícia zriadila pre vyšetrovanie prípadu šesťčlenný vyšetrovací tím. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva. Akreditačná komisia odporučila ministerstvu sociálnych vecí odobrať Čistému dňu akreditáciu pre nedostatky, ktoré boli v stredisku v minulosti zistené. Riaditeľ resocializačného strediska Peter Tománek odmieta akékoľvek systémové zlyhanie zo strany strediska, ktoré vedie. Zariadenia vo svojej poslednej správe kritizovala aj ombudsmanka Jana Dubovcová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok